Vesti > Srbija

Đukić Dejanović povodom DANA PROSVETNIH RADNIKA: Dela DOSITEJA kao podsticaj za rad na razvoju OBRAZOVANJA

Ministarka je najavila da će sutra biti raspisan javni poziv za dodelu povelja "Dositej"

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2023 > 12:20

podeli vest:

Đukić Dejanović povodom DANA PROSVETNIH RADNIKA: Dela DOSITEJA kao podsticaj za rad na razvoju OBRAZOVANJA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas Dan prosvetnih radnika svima koji su po uzoru na Dositeja Obradovića odabrali svoj poziv u sistemu vaspitanja i obrazovanja Srbije ističući značaj Dositejevih prosvetiteljskih ideja i isticanja njegovih dela kao podsticaja za stalni rad na unapređenju obrazovanja.

- Čast mi je da se obratim ovde u zadužbini Dositeja uoči Dana prosvetnih radnika. Čestitam svim prosvetnim radnicima ovaj važan dan i želim da ovom prilikom ukažem na veliku profesionalnost najvećeg dela angažovanih u našem sistemu prosvete na svim nivoima. Onima koji su izabrali poziv po uzoru na Dositeja - hvala za svakodnevni trud, rad i razumevanje koje pružate deci - rekla je ministarka u obraćanju na konferenciji "Dositej, škola i knjige" povodom Dana prosvetnih radnika u Srbiji. 

Ministarka je najavila da će sutra biti raspisan javni poziv za dodelu povelja "Dositej", kao priznanje pojedincima i ustanovama koji su pokazali izuzetne rezultate u oblasti prosvete. 

- Javni poziv je otvoren do 31. decembra, a svečana dodela povelje biće tokom Dositejevih dana u aprilu naredne godine - rekla je Đukić Dejanović. 

Ministarstvo prosvete na svaki način nastoji da očuva sećanje na Dositeja Obradovića i prenese na mlade generacije. 

- Ministarstvo je 10. april unelo u godišnji školski kalendar kao Dositejev dan, odnosno Dan sećanja na Dositeja. U školama se svi naredni dani u aprilu obeležavaju kao Dositejevi dani, sa ciljem da se uveća broj aktivnosti, radova u znak sećanja na Dositeja - rekla je ministarka. 

Profesori Filološkog fakulteta Dušan Ivanić i Vojislav Jelić govoreći o Dositeju i značaju njegovog dela i poruka koje je ostavio rekli su da Dositejevo uputstvo kako postati valjan čovek, ostaje neophodno našem vremenu kao vazduh i voda.

- Danas smo ovde da uputimo poruku o značaju škole i knjige, važnosti i značaju narodnog jezika, istine, odgovornosti, humanosti, tolerancije i zdravog razuma - rekao je Ivanić. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On je rekao da je na čuvenom portretu Dositej Obradović i da možda nema portreta sa većim neposrednim i simboličkim smislom. 

- Dositej kao apostol učenja o slobodnom mišljenju, vrlinama, opštem dobru. Svojim mladim čitaocima ali i drugima u basnama je ostavio jednu od najvećih pohvala maternjem jeziku. Takođe, pišući  o obrazovanju imao je na umu sve - decu, roditelje, škole, učitelje, biblioteke, internate, akademije - rekao je Ivanić. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Jelić osvrnuo se na tri najvažnija elementa iz besede Dositeja Obradovića koju je izrekao kada je otvarao Veliku školu, a to su porodica, škola, država. 

- Svetom se upravlja iz dečije sobe. Značajno je i to da je zadužbina Dositej Obradović dužnu pažnju posvetila, i izdvojila i vratila je na pozornicu Dositejeva dela. U svetskim redovima možete gotovo na prste jedne ruke da nabrojite narode koji imaju poznate autore basni. A basna je jedino vezivno tkivo koje povezuje usmenu i pisanu civilizaciju - rekao je Jelić.  

Dodaje da nas je Dositeej svojim delom stavio u redove važnih naroda koji imaju šta da pruže ovom vremenu koje je zaboravilo važnu stvar kao što je moral. 

- Bez moralno valjanog čoveka nema besednika, ni stvaraoca, učitelja, vaspitača, generala, sveštenika i nema dobrog čoveka. A nama je dobar čovek potreban - rekao je Jelić. 

Protojerej Đorđe Stanisavljević preneo je pozdrave patrijarha Porfirija, koji je, kako je rekao u poseti "Dositejevom narodu u Argentini". 

- Ako govorimo o obrazovanju duboko verujem da je obrazovanje u to vreme podrazumevalo mnogo više od pukog prenošenja znanja. Ključna stvar je da svaki nastavnik prevasodno bude moralan i čestit čovek, a onda dovoljno snabdeven znanjem i veštinama kojima može da doprinese izgradnji onoga ko mu je poveren da mu prenese znanje - rekao je Stanisavljević. 

On je pohvalio odluku i rad Ministarstva prosvete nakon tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u maju ove godine, da preispita moguće propuste i stavi akcenat na vaspitni aspekt naše dece i omladine. 

Takođe, istakao je vaspitni značaj vraćanja predmetnog statusa verskoj nastavi. 

- To su konkretni koraci da se unapredi, ne jedan predmet već ceo sistem.  Verska nastava pokriva trećunu opštih cijeva vaspitanja i obrazovanja i ima izuzetan vaspitni potencijal - rekao je Stanisavljević. 

U današnjem programu učestovali su i učenici koji su dobitnici nagrada na konkursima Dositejeve zadužbine i tom prilikom su pročitali svoje radove. 

Konferenciju organizuje Zadužbina "Dositej Obradović" u Beogradu. 
 

Ostavite komentar