Vesti > Srbija

VREME JE OPASNO! Olujni VETAR "šiba" u Srbiji, sledi još jače ZAHLAĐENJE

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za Srbiju koje se odnosi na 28. i 29. novembar

Izvor: K1info/telegraf.rs

28/11/2023 > 14:40

podeli vest:

VREME JE OPASNO! Olujni VETAR "šiba" u Srbiji, sledi još jače ZAHLAĐENJE
Foto: Shutterstock


Tokom dana umerena kiša padala je na severu Srbije, naročito na području Beograda i u Vojvodini, ali i na istoku, jugu i jugozapadu Srbije.

Na višim planinama jugozapadne i južne Srbije iznad 1.300 metara nadmorske visine padao je sneg, dok na istoku Srbije u oblasti brdskih predela ima ledene kiše, susnežice i snega, uz opasnost od poledice.

Temperature oko podneva kretale su se od 3°C na istoku Srbije i od 4°C u Vojvodini do 11°C u dolini Velike Morave, u Beogradu je 5°C.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za Srbiju koje se odnosi na 28. i 29. novembar. 

Danas je i vetrovito, na planinama i u košavskom području uz jak južni, jugoistočni i jugozapadni vetar.

Srbija je danas pod uticajem snažnog ciklona, koji se svojom centrom premešta sa severnog Jadrana preko severa Srbije dalje na istok preko Karpata.

Srbija će do popodneva biti u prednjem sektoru ciklona i u sistemu južnog strujanja, a kasnije posle posle podne i uveče u hladnijem sektoru sistema i sistemu severozapadnog strujanja, uz prodor hladnog fronta.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Srbiji će tokom dana biti oblačno sa umerenom kišom, na istoku ponegde i sa ledenom kišom, dok se na višim planinama očekuje sneg.

Duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima, dok se na planinama očekuju olujni udari jugozapadnog vetra.

Maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C, a u Negotinskoj Krajini do 3°C.

Posle podne u severnim, a u toku večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz zahlađenje i vetar će biti u skretanju na severozapadni, a temperatura u padu.

U toku večeri i noći kiša će u svim brdsko-planinskim predelima preći u sneg, dok će kiša na severu Srbije prestati.

Talas veće količine padavina sa severa Srbije, posle podne i uveče premestiće se ka južnim, centalnim i istočnim predelima.

U većem delu Srbije danas se očekuje od 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru.

U sredu na severu Srbije suvo, u Vojvodini i vedro, ali i vrlo hladno, dok se u ostalim predelima Srbije ujutro i pre podne očekuje oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, posle podne prestanak padavina.

Ostavite komentar