Vesti > Srbija

STIŽU PLJUSKOVI! Vedro nebo nad OVIM DELOVIMA SRBIJE prekriće CRNI OBLACI

U drugoj polovini noći na severu Srbije očekuje se naoblačenje, koje će se u ponedeljak tokom dana proširiti i na ostale predele Srbije

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/12/2023 > 23:10

podeli vest:

STIŽU PLJUSKOVI! Vedro nebo nad OVIM DELOVIMA SRBIJE prekriće CRNI OBLACI
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr


Tokom većeg dela noći očekuje se vedro, dok se magla očekuje u kotlinama južne i zapadne Srbije i ponegde u dolinama, a nje već ima u ovim predelima Srbije. Kako je vidljivost u ovim predelima smanjena i na 50 do 200 metara, u saobraćaju se preporučuje ogroman oprez i smanjena brzina kretanja.

Temperatura tokom noći kretaće se od -2°C na jugu i jugoistoku Srbije i u kotlinama zapadne Srbije do 8°C na severu Srbije, pre svega u Beogradu.

Vazdušni pritisak je u padu i to je uvod u pogoršanje vremena.

U drugoj polovini noći na severu Srbije očekuje se naoblačenje, koje će se u ponedeljak tokom dana proširiti i na ostale predele Srbije. Kiša se očekuje već u ponedeljak ujutro i to prvo u Vojvodini i Mačvi, prema podnevu i u Beogradu, a posle podne i u ostalim predelima Srbije.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar.

I pored pogoršanja vremena očekuje se i dalje veoma toplo za ovo doba godine. Nakon današnjih 17°C, u Beogradu 16°C, maksimalna temperatura u ponedeljak biće u Srbiji od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C.

Foto: Tanjug/AP Photo/Steven Senne

 

Iako se sledeće sedmice u više navrata očekuju prolazna naoblačenja sa kišom, ostaje natprosečno toplo. Maksimalna temperatura tokom većeg dela sledeće sedmice biće od 8 do 16°C. Kiša se očekuje u ponedeljak i u sredu, u utorak samo ujutro na jugu Srbije, a u petak ponovo u svim predelima Srbije. Snega može biti samo na najvišim planinama u sredu.

Prema trenutnim prognozama, sledeći vikend doneće uticaj snažnog ciklona iz Đenovskog zaliva, uz veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima.

Povremeno se očekuje i kiša. Ostaje i dalje natprosečno toplo, naročito u subotu, kada se ponegde očekuje i iznad 15°C, a u nedelju već u manjem padu.

Potom će se ciklon odmakuniti na istok, pa sledi jace zahlađenje. Zahlađenje se očekuje od 8. januara i nakon toga došlo bi do daljeg pada temperature vazduha, a sneg se zasigurno očekuje u brdsko-planinskim predelima. Za sada još nije pouzdano da li će snega biti i u nižim predelima, ali s obzirom na to da se ujutro očekuje mraz, a tokom dana maksimalne temperature od 0 do 5C, ukoliko bude uslova za padavine, onda bi snega i susnežice bilo i u nižim predelima Srbije.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 0 do 5°C, ona je ovih dana viša i za 10-12 stepeni od proseka, a pad i povratak u normalne vrednosti očekuje se tek u sedmici nakon Božića.

Ostavite komentar