Vesti > Srbija

DODIKOV OŠTAR ODGOVOR: U zatvoru me videti nećete!

Dodik je izjavio je da je današnje ponovno odlaganje glavnog pretresa jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

17/01/2024 > 14:24

podeli vest:

DODIKOV OŠTAR ODGOVOR: U zatvoru me videti nećete!
Foto: K1info/Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja/Freepik


On je podsetio da je optužen zato što je ispoštovao Ustav Republike Srpske, koji je usklađen sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodik je rekao da je to predočio danas sudiji da nigde ne piše da Ustav Republike Srpske treba da se prilagodi lažnom visokom predstavniku.

-Sud nije uvažio činjenicu čak da u Veću naroda postoje tri nacionalna kluba i da svi oni mogu da zaustave zakone za koje smatraju da ih ugrožavaju. Kada sam video da oni nisu pokrenuli klauzulu zaustavljanja usvojenih zakona, potpisao sam ukaz-, rekao Dodik.

Ponovio je da zakonodavstvo Republike Srpske obavezuje predsednika da potpiše ukaže koje donese NSRS ili će u suprotnom biti kažnjen zatvorom do 12 godina.

-Tužilaštvo je inkvizicija, neprofesionalnoo postupa na bazi političkih zahteva, sramota je za BiH, jer čovek koji nema legitimitet, a i da ima, nema prava da interveniše u zakone BiH, a kamo li da podiže optužnicu protiv ustavno izabranog predsednika Srpske-, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da očekuje oslobađajuću presudu, ako postupka uopšte bude, a kada ona bude doneta tužiće BiH, koja će morati da plati visoku novčanu štetu za izgubljeno vreme i sve ove, kako je rekao, nesposobne i aljkave tužioce koji nemaju snage ni auotoriteta da se ponašaju pravno. Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću ponovo je danas odloženo, a novo ročište je zakazano za 30. januar. Lukić se nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga pa je sudija Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću. Dodik je komentarišući ovu odluku suda novinarima nakon ispred Suda biH rekao da je to učinjeno bez razloga i da je time samo dokazano da je on jedini krivac s ciljem njegove eliminacije.

-Tužioci su napravili ništavilo. Još jednom se pokazalo da je Sud i Tužilaštvo politički instruisani. Činjenice se ne uvažavaju. U optužnici stoji da sam optužen jer sam poštovao Ustav Republike Srpske-, rekao je Dodik.

Ako BiH nije ustavna, neće je biti, rekao je Dodik i dodao da veruje da je neće biti. "Ja nemam protiv ništa da je ne bude. Više se ja borim za tu neku pravnu i ustavnu BiH nego oni koji to govore”, rekao je Dodik uveren da će pravni postupak protiv njega biti prekinut jer nema pravne osnove za njegovo gonjenje. Poručio je da njega u zatvoru neće videti po ovom osnovu, možda, kazao je, po nekom drugom.

 

 

 

Ostavite komentar