Vesti > Srbija

Ambasador PALESTINE u Beogradu: Svaki minut Izraelci naprave jedan MASAKR, ne postoji BOLNICA koju nisu GAĐALI

Muhamed Al Namur naglasio je da ovaj rat proizilazi iz dugotrajnog izraelskog terora

Izvor: K1info

24/01/2024 > 12:38

podeli vest:

Ambasador PALESTINE u Beogradu: Svaki minut Izraelci naprave jedan MASAKR, ne postoji BOLNICA koju nisu GAĐALI
Muhamed Al Namur - Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Ambasador Palestine u Beogradu, Muhamed Al Namur, u emisiji "Uranak" na televiziji K1 istakao je da Palestina želi postizanje dvomesečnog primirja i da od početka zahteva prekid izraelske agresije nad palestinskim narodom u Gazi.

Al Namur naglašava da sve što se dešava proizlazi iz dugotrajnog izraelskog terora od 1948. godine.

- Mi smo od početka govorili da treba da se prekine ta izraelska agresija nad narodom Palestine u Gazi i da prestane bombardovanje, uništavanje i nasilje. Pored toga, od početka smo naglašavali da je sve što se desilo rezultat izraelskog terora od 1948. godine do danas - kazao je i naglašava da u Palestini ne postoji nijedna teroristička organizacija: 

- Hamas je palestinska politička stranka koja ima pravo da se bori protiv okupatora. Ne postoji nijedna palestinska teroristička organizacija kroz istoriju. Teror počinje sa Izraelom, što se jasno vidi kroz istoriju. Rezultat svega ovoga je upravo nepoštovanje Izraela rezolucija UN i međunarodnog prava. Kada bi se oni pridržavali toga, ne bismo bili ovde gde smo sada - izjavio je ambasador Palestine, komentarišući izjavu Žozefa Borelja o uspostavljanju dve države.

Žoze Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je pre nekoliko dana izjavio da je rešenje u stvaranju dve države.

- Natanjaku je juče izjavio kako Izrael ne podržava rešenje sa dve države. Što se mene tiče, to je jedino rešenje za pitanje Palestine. Takođe, ako oni nameravaju da idemo ka tom rešenju, onda te dve države moraju biti priznate. Do danas, oni priznaju samo Izrael, dok Palestinu ne priznaju. Ukoliko žele takvo rešenje, moraju priznati Palestinu u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama UN - dodaje. 

Cilj Izraela je da iseljava palestinski narod iz pojasa Gaze

- Ovde nije reč o dogovoru, već o izraelskom cilju. Od samog početka sam naglašavao da je cilj Izraela da protera palestinski narod s pojasa Gaze. Ono što Izrael započinje u pojasu Gaze nije nov početak, već nastavak onoga što su radili od 1948. godine. Njihov problem leži u tome što je broj Palestinaca veći od njihovog, što je razlog zbog kojeg nisu prihvatili rešenje sa dve države. Mi smo potpisali taj sporazum, dok Izrael laže. Želeli su da reše problem u Palestini stvaranjem jedne države i nisu bili voljni prihvatiti to rešenje. Nameravali su da smanje broj Palestinaca ubistvima u pojasu Gaze kako bi ih istisnuli izvan Palestine - kaže njegova ekselencija Muhamed Al Namur i otkriva kakva je trenutna situacija u Hanujinisu:

 - Preko dvesta ljudi je nastradalo juče. Svaki minut Izraelci naprave jedan masakr. Oni samo gađaju civile i civilne ciljeve. Ne postoji nijedna bolnica koju nisu gađali. 

Palestina kao taoce drži 136 osoba, ambasador Palestine tvrdi da Izrael drži u zatvorima preko 10 hiljada žena i dece.

- Nisam zvanični predstavnik Hamasa, ali kao predstavnik palestinskog naroda, uvek ističem da smo spremni da sledimo međunarodno pravo i učinimo sve što je potrebno kako bismo oslobodili sve taoce. U izraelskim zatvorima se nalazi preko deset hiljada žena i dece, pa želim da znam kada će oni biti pušteni – dodao je Muhamed Al Namur. 

Nakon što je južna Afrika podnela tužbu protiv Izraela, UN kažu da je i Hamas počinio ratni zločin. U pojasu Gaze stradalo je više od deset hiljada ljudi, od toga četiri hiljade i četristo dece. Da li je Palestina mogla bolje da zaštiti civile u pojasu Gaze? Ambasador Palestine u Beogradu, prokomentarisao je i stav Britanskog centra za ljudska prava, da nijedna strana nije civile stavila na prvo mesto.

- UN nije optužio Hamas. Ono što se trenutno dešava tamo, posebno od strane Izraela, stvara izazove u zaštiti naših civila. Kako možemo zaštititi naše civile kada ih bombarduju sa svih strana - avionima, tenkovima, bombama, a naš narod tamo nije naoružan; to su civili. Izrael i izraelska vojska koja deluje tamo snose odgovornost za sve. Čak i prema međunarodnom pravu, mi smo pod okupacijom, a Izrael ima dužnost da zaštiti civile, što, prema tvrdnjama, ne čini, već ih napada. Uništavaju stambene četvrti i objekte, čak i ljude koji su smešteni u šatore na jugu. Ovde imamo nesrazmernu situaciju - Izrael s obiljem resursa, podrškom Amerike, šestom flotom i dva nosača aviona prekoputa Gaze, dok mi nemamo nikakvo naoružanje tamo. Naglašavam da se situacija ne može rešiti vojnim putem, već političkim putem - zaključio je ambasador Palestine u Beogradu, Muhamed Al Namur u emisiji "Uranak" na televiziji K1.
 

Ostavite komentar