Vesti > Srbija

ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE! UKIDANJE DINARA na KIM ugrožava život i rad UČENIKA!

Milorad Jovanović naglasio je i da postoji problem sa obezbeđivanjem đačkih užina, kao i odlaska na školska takmičenja

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

04/03/2024 > 16:39

podeli vest:

ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE! UKIDANJE DINARA na KIM ugrožava život i rad UČENIKA!
Foto: RINA


Predsednik aktiva direktora osnovnih škola na severu Kosova i Metohije Milorad Jovanović izjavio je danas da je situacija u školama alarmantna zbog odluka Prištine da zabrani upotrebu dinara u Pokrajini i naglasio da su direktno ugroženi život i rad učenika, njihovih porodica i prosvetnih radnika.

On je uputio javni apel predstavnicima Evropske unije i ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalni trud i da svojim ponašanjem i diplomatskim aktivnostima u interesu dece, nastavnika i roditelja pokušaju da suspenduju tu "nerazumnu odluku" i da omoguće pravo na normalnan život i rad na prostoru KiM.

- Odlukom o ukidanju platnog prometa u dinarima došlo je do mnogo problema - sistem javnih nabavki ne funkcioniše zbog smanjenog priliva dinara, a dobavljači žele da isporuče robu. Rizikujemo i pojavu epidemije u školama nema sredstava za održavanje higijene, dezinfekcija i deratizacija školskog prostora se sprovodi otežano - rekao je Jovanović na konferenciji za medije nakon sastanka Aktiva direktora osnovnih škola sa severa KiM.

On je ukazao na to da je obrazovanje složen sistem i da se ovim merama privremenih institucija samouprave u Prištini škole, koje su u eri digitalizacije i veštačke inteligencije, vraćaju unazad jer ne mogu da obezbede ni krede i sunđere, prenosi TV Most.

Naglasio je i da osnovne škole na teritoriji KiM ne pohađaju samo deca srpske nacionalnosti, već da su škole multietničke i da ih pohađaju i deca romske nacionalnosti, Bošnjaci, Egipćani i sve druge manjinske zajednice na Kosovu.

Dodao je da u poslednjih nekoliko godina konstatno postoji problem sa distribucijom ogrevnog drveta, peleta i mazuta za vaspitno - obrazovne ustanove.

- Dolazimo u situaciju da nam škole budu hladne kada krene grejna sezona. Da li je cilj tih pokušaja, da se toj deci onemogućava da budu u toplom prostoru, nego da se smrzavaju? Verovatno da je to cilj - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/TV Most

 

Upozorio je da ukidanje dinara direktno utiče na aktivnosti škole.

- Po planu i programu, u radu osnovnih škola u celoj Republici Srbiji pa tako i na KiM, imamo obavezno izvođenje ekskurzija, izleta, maturskih ekskurzija. Sve to radimo preko javnih nabavki i sve se to plaća u dinarima. Kako je dinara sve manje na prostoru KiM dolazimo u problem da roditelji ne mogu da svoje rate za koje su potpisali ugovor sa školom i sa agencijom, isplaćuju, tako da škola dolazi u finansijske probleme i utuživanja od strane agencija - objasnio je Jovanović.

Naglasio je i da postoji problem sa obezbeđivanjem đačkih užina, kao i odlaska na školska takmičenja.

Dodao je da je na KiM trenutno 4.339 prosvetnih radnika, koji ne mogu da podignu svoj zarađeni novac na proistoru KiM, nego moraju da idu u Rašku, Novi Pazar, Kraljevo, Niš da bi podigli platu.

Foto: Shutterstock

 

Direktorka škole za decu sa posebnim potrebama "Kosovski božur" Marta Popović rekla je da je ova škola, koja ima isturena odeljenja u Leposaviću i Zubinom potoku, jedina institucija na celoj teritoriji KiM koja se bavi ovom populacijom dece i da ukidanje dinara dodatno otežava njihovu već posebno tešku situaciju.

- Ova nerazumna odluka je iskomplikovala i njima život, koji su ionako u velikom problemima. Svakodnevno mi se javljaju roditelji koji ne znaju na koji način da dođu svakodnevno do terapije dece koja im je obavezna. Potreban im je i taj medicinski materijal, imaju potrebu za kateterom i higijenskim i medicinskim materijalom, koji nisu u stanju da nabave - ukazala je Popović.

Naglasila je da je 80 odsto dece koja su u ovoj ustanovi iz loših socijalnih sredina i da su korisnici dečjeg dodatka i socijalne pomoći pa su njihovi roditelji pored te situacije sada u velikom problemu da im to obezbede.

- Nisu u mogućnosti da finansiraju odlaske na kontrole u druge gradove, koje su jako česte. Takođe, već duže vreme stoje posebna didaktička sredstva koja su potrebna za Montesori sobu. Nismo u mogućnosti da ih prebacimo iz Raške, jer nam to ne dozvoljavaju - rekla je Popović.

Zabrinuta je i za higijenu, koja kako je rekla posebno u ovakvim školama i zbog specifičnog zdravstvenog stanja dece mora da bude na zavidnom nivou.

- Mislim da je ova odluka toliko uticala na decu sa posebnim potrebama i njihove porodice, da je ovo poslednji apel svima onima koji mogu da negde pomognu da se ovakva odluka povuče i da se pomogne i ovoj kategoriji dece - poručila je Popović.

Ostavite komentar