Vesti > Srbija

SRBIJA ULAŽE U VOJNOTEHNIČKI INSTITUT! Vučić najavio VEĆE PLATE u vojsci: Bićemo dvostruko SNAŽNIJI (FOTO+VIDEO)

Vučić će se upoznati sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/03/2024 > 10:30

podeli vest:

SRBIJA ULAŽE U VOJNOTEHNIČKI INSTITUT! Vučić najavio VEĆE PLATE u vojsci: Bićemo dvostruko SNAŽNIJI (FOTO+VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas Vojnotehnički institut u Žarkovu, gde se sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Republike Srbije.

Vučić je u obilasku Instituta gde se upoznaje sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta.

Obilasku prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.  

Tokom obilaska prikazuju se multikopter "Komarac", bespilotna letilica "Senka", zemaljska stanica "Pegaz" sa naouružanjem, samoubica "Osica", naouružan "Vrabac" i "Vrabac izviđač", multikopter "Obad" i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

- Imaćete još povećanja ulaganja, jedino što tražim je još više rada i truda - rekao je predsednik prilikom obilaska.

Predsednik je prilikom obilaska više puta pitao kada će se planovi završiti, i zamolio da se radovi ubrzaju. Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao da postane deo Vojske Srbije, kako je predsednik zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

- Uzmite više ljudi, platićemo dovoljno, samo ubrzajte to - dodao je predsednik. 

Pegaz je uvedeno naoružanje, serijska proizvodnja se postavlja. 

- Kada ćete da počnete da proizvodite "Pegaze" - upitao je predsednik.

Kako su objasnili iz Instituta, oprema se čeka, a proizvodnja će početi odmah po dolasku opreme. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Vučić je potom obišao laboratorije. Vučić se osvrnuo na rat u Ukrajini pa objasnio zbog čega je važno za Srbiju da bude dobro naoružana.

- Rat u Ukrajini je doneo to da moramo svoje navike, oruđe i oružje da menjamo. Da vidimo šta to radi, što donosi najveću štetu neprijatelju. Morate birokratski da radite, a ne sa emocijom. Ono što Ukrajinci imaju počeli su sami da proizvode. Gledamo kako Kinezi rade, lanset Putin nikome nije dao, nije čak dao ni Belorusiji. To je relativno jeftino, ali ubitačno oružje. Lagan, brz, relativno jeftin - rekao je predsednik, pa nastavio:

- To je ono što mi radimo, prvo ćemo da krenemo sa "komarcem", imaćemo 5.000 pre kraja godine. Mogu da nanesu ozbiljnu štetu i unosi haos u neprijateljske redove. Kad im pošaljete "komarce", sa lakoćom ćete da oborite tu neprijateljsku liniju. Mi smo vojno neutralna zemlja koja čuva svoju slobodu. 

Predsednik je najavio da je otvoren konkurs za posao.

- Otvoren je konkurs za posao, povećavaju se mesta i za mašince i za elektrotehničare, biće mesta za sve. Žurba je neophodna, moramo svoju zemlju da osiguramo. Da napadamo nećemo nikoga. Svi su mi se smejali i govorili da sam lud, pa se ispostavilo da nisam baš bio toliko lud, plašim se da sam sad još manje lud kada govorim da će biti veći i teži sukob u Evropi. 

Predsednik se osvrnuo na svetsku trku u naoružanju.

- Svi su mislili da će Putin lako da bude pobeđen, a sad se ide na potpunu militarizaciju jer Putin nije lako pobeđen. Mogu ja da imam želje kakve hoćete, ovde su ljudi pošteni i vredni koji rade po fabrikama i Lučani i Čačak... Sećate se kako su nam uništavali Krušik, uništavali nam imidž da bi radila bugarska fabrika. Srbija će da proizvodi kao Nemačka za dve godine. Ne može izvoz, imamo 100 odsto popunjenost goriva za vojsku, hrane, rekao sam da podignu sve to za 50 odsto da bismo imali veće rezerve. Rekao sam sa ovih 62 odsto mora da se dopuni do 100 odsto municije, pre svega govorim o velikim kalibrima.

- Moramo značajno da uvećamo za 150 odsto popunu naše municije, a onda idemo na transformaciju vojske, sve menjamo. Sve ćemo drugačije da radimo. Videćemo kako ćemo kroz divizije, pukove, da uvežemo sve, da u svakom trenutku imamo mogućnost delovanja. Naravno i mogućnost uvođenja vojnog roka, za tri, šest meseci, devet, videćemo...

- Moramo da budemo mnogo snažniji nego što smo danas i mi na tome radimo. Naša snaga mora da bude dvostruko veća nego danas - naglasio je predsednik.

Veće plate za Vojsku Srbije 

- Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada -poručio je Aleksandar Vučić tokom obilaska Vojnotehničkog instituta.

Ostavite komentar