Vesti > Srbija

Počeo je RAMAZAN! Muslimani postom zaslužuju Božiju milost, a najviši zvaničnici Srbije čestitali su ISLAMSKIM VERNICIMA

Ramazan je najsvetiji mesec za muslimanske vernike, a tokom ovog meseca muslimani se trude da postom i dobrim delima zasluže Božju milost

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

11/03/2024 > 14:10

podeli vest:

Počeo je RAMAZAN! Muslimani postom zaslužuju Božiju milost, a najviši zvaničnici Srbije čestitali su ISLAMSKIM VERNICIMA
Foto: Shutterstock


Za muslimanske vernike širom sveta počeo je mesec Ramazana i danas je prvi dan ramazanskog posta. Muslimanski vernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića.

Ramazan je najsvetiji mesec za muslimanske vernike, jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige muslimana, a tokom ovog meseca muslimani se trude da postom i dobrim delima zasluže Božju milost. Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović izjavio je da je Ramazan prilika čoveku jer Bog tada spušta svoj blagoslov i daje čoveku posebnu šansu i priliku da se iskupi i vrati svojoj prirodi i ljudskosti.

- Ramazan je prilika da se čovek posveti molitvama Bogu, pa tako svaki dobar čovek treba Boga moliti za narode koji stradaju u ratovima, posebno u svetoj zemlji Palestini”, rekao je Halitović. Ove godine muslimani u Srbiji hranu i piće neće konzumirati u proseku 14 sati dnevno, od izlaska do zalaska sunca. Halitović je istakao da je to samo trening tela, a da trening duše, koji je bitniji, podrazumeva da se čovek suzdrži od svega što ne valja, lošeg govora, loših dela i misli. Čovek mora sebe popravljati, a ne da spominje druge ljude, da ističe njihove loše strane i da ih ogovara, jer to su veliki gresi -  naveo je Halitović.

Ovogodišnji Ramazan trajaće do 9. aprila, a već sutradan muslimani će proslavljati jedan od dva najveća praznika, Ramazanski bajram.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Ramazan Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji i vernicima islamske veroispovesti.

- U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime čestitam vam Ramazan sa iskrenim željama da ga provedete u miru, harmoniji, radosti, zdravlju i veselju, a praznično raspoloženje podelite sa svima koji vas okružuju -  poručila je Brnabić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Poželela je i da duh Ramazana osnaži svakog pojedinca i u domove svih vernika muslimanske veroispovesti unese mir i istinsko zajedništvo.

- Želim da nas ovaj praznik sve podseti na vrednosti praštanja i solidarnosti. Rmazan mubarek olsun -  poručila je Brnabić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas vernicima islamske veroispovesti u Srbiji početak meseca Ramazana.

- Svim vernicima islamske veroispovesti u Republici Srbiji upućujem iskrene čestitke povodom početka meseca Ramazana. Bogatstvo naše Srbije je u različitosti i spoju kultura svih vera i naroda koji ovde žive. To bogatstvo je temelj tolerancije, sloge i prosperiteta i zato moramo da nastavimo da ga gradimo i negujemo - napisao je Vesić na svom Instagram nalogu "@vesicg". On je vernicima poželeo da mesec Ramazana provedu u miru i blagostanju, okruženi najmilijima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas početak svetog meseca Ramazana svim vernicima islamske veroispovesti.

- Želim vam da najsvetiji mesec provedete u porodičnom miru i slozi, okruženi ljubavlju i pažnjom svojih bližnjih. Neka vam dani Ramazana budu ispunjeni duhovnom radošću, srećom i plemenitim mislima - navodi se u čestitki Dačića.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je poručio da je ovaj veliki praznik prilika da "učvrstimo međusobne veze, zajedništvo i pripadnost našoj zemlji, gde živimo u duhu tolerancije i gde su naše razlike naše bogatstvo".

"Ramazan mubarek olsun!", čestitao je je Dačić vernicima početak meseca Ramazana.

Ostavite komentar