Vesti > Srbija

Jurić o sistemu PRONAĐI ME: Ako DANKA bude nađena živa, PLATFORMA je ispunila svoju svrhu

On je naveo da je ponosan na reakciju građana kada je platforma pokrenuta posle nestanka, pohvalio je reakciju pripadnika MUP-a...

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

31/03/2024 > 22:11

podeli vest:

Jurić o sistemu PRONAĐI ME: Ako DANKA bude nađena živa, PLATFORMA je ispunila svoju svrhu
Foto: K1 televizija/MUP RS


Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je večeras da je platforma "Pronađi me" ispunila očekivanja i da će, ako nestala devojčica Danka Ilić bude pronađena živa, platforma ispuniti svrhu svog uvođenja.

On je naveo da je ponosan na reakciju građana kada je platforma pokrenuta posle Dankinog nestanka, pohvalio je reakciju pripadnika MUP-a, medija i građana, za koje je rekao da su odgovorno pristupili platformi.

- Kakav god da bude ishod, Danka će se pamtiti po nečemu - da je promenila istoriju po pitanju potrage za nestalim licima i da ćemo svi na drugi način gledati i potragu za nestalim licima, a da će druge zemlje u regionu gledati da se ugledaju na nas i da urade isto - rekao je Jurić na TV Pink.

Ono što se znalo pre nego što je aktivirana platforma, dodaje on, jeste da postoji taj tehnički nedostatak, da mobilni operateri nemaju kapacitete da u jednom momentu obaveste sve građane i sve korisnike mobilnih uređaja o nestanku, navodeći kao primer da najveći mobilni operater ima kapacitet da pošalje 50.000 poruka u minutu.

Jurić je rekao da se odmah pristupilo rešavanju tog problema i da se radi na uvođenju tzv. broadkast kanala, putem kojih se javnost preko baznih stanica može obavestiti o nestanku deteta.

Naveo je da je dogovoreno da mreža Viber postane deo platforme "Pronađi me", da će njihovi predstavnici doći u Srbiju za 10 dana da potpišu ugovor i objasnio da Viber ima kapacitet da u minutu pusti 500.000 poruka sa fotografijama.

Foto: ATA Images

 

Jurić je podsetio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima ovakavu platformu i naveo da je MUP Republike Srpske zainteresovan da bude deo nje.

Govoreći o istrazi nestanaka, Jurić je objasnio da policija ne menja svoj način rada zbog platforme i da je platforma dodatni alat, da se pomogne u potrazi policiji.

- Platforma je namenjena građanima, da bi dali svoj doprinos istrazi - rekao je Jurić.


 

Ostavite komentar