Vesti > Srbija

Ovo je predloženi sastav NOVE VLADE: Od 31 ministra - novih je 8! Pogledajte DETALJAN SPISAK

Posle 20 godina imamo ministarku iz Niša, ministra iz Uba, a u vladi je i 10 dama

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/04/2024 > 09:29

podeli vest:

Ovo je predloženi sastav NOVE VLADE: Od 31 ministra - novih je 8! Pogledajte DETALJAN SPISAK
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ


Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS)  je završena nešto pre 10 časova posle čega se obratio lider stranke Miloš Vučević.

- Za članove vlade ću sutra predložiti Skupštini Srbije sledeće osobe: Siniša Mali, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine i vodoprivrede. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike. Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine. Maja Popović, ministar pravde. Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave. Tomislav Žegmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Bratislav Gašić, ministar odbrane. Marko Đurić, ministar spoljnih poslova. Tanja Miščević, ministar za evropske integracije. Slavica Đukić-Zljanović, ministar prosvete. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja. Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Milica Đuđević-Stanković, ministar za brigu o porodici i demografiji. Zoran Gajić, ministar sporta.  Nikola Selaković, ministar kulture. Milanko Korać, ministar za brigu o selu. Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Husnija Memić, ministar turizma i omladine. Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija. Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja - rekao je Vučević na konferenciji za medije.

Vučević je dodao da je  među predlozima osam novih imena, a da su čak 10 članova nove vlade žene.

- U suštini imamo jednu trećinu ministara koje nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi jedne političke stranke - rekao je Vučević.

Ovo su kadrovska rešenja za novu vladu koje će Miloš Vučević sutra predstaviti u Skupštini Srbije:

Predsednik vlade - Miloš Vučević
Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade - Marko Đurić
Ministar odbrane - Bratislav Gašić
Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija - Siniša Mali
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine - Tomislav Momirović
Ministar privrede - Adrijana Mesarović
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Aleksandar Martinović
Potpredsednik Vlade, Ministar za zaštitu životne sredine - Irena Vujović
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić
Ministar rudarstva i energetike - Dubravka Đedović Handanović
Ministar pravde - Maja Popović
Ministar za upravu i lokalnu samoupravu - Jelena Žarić Kovačević
Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Tomislav Žigmanov
Potrepredsednik Vlade, Ministar unutrašnjih poslova - Ivica Dačić
Ministar prosvete - Slavica Đukić Dejanović
Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj - Jelena Begović
Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja - Nemanja Starović
Ministar za brigu o porodici i demografiju - Milica Đurđević Stamenkovski
Ministar za turizam i omladinu - Husein Memić
Ministar kulture - Nikola Selaković
Ministar za brigu o selu - Milan Krkobabić
Ministar sporta - Zoran Gajić
Ministar informisanja i telekomunikacija - Dejan Ristić
Ministar za javna ulaganja - Darko Glišić
Ministar za evropske interacije - Tanja Miščević
Potpredsednik Vlade biće i Aleksandar Vulin. 

On je dodao da je Bratislav Gašić predložen za ministra odbrane, a Zlatibor Lončar za ministra zdravlja, Nikola Selaković je ministar kulture, a u ministarsko mesto dobio je i Aleksandar Vulin. Ministar spoljnih poslova je Marko Đurić. Ministar spoljnih poslova je Marko Đurić.

- Posle 20 godina imamo ministarku iz Niša, ministra iz Uba, a u vladi je i 10 dama - kazao je Vučević dodavši da od 31 ministra, potpuno novih je 8.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

Dodao je da će u vladi biti nekih lica koja nisu bila na ministarskim pozicijama, ali su poznata od ranije, a biće i onih koji su dobro obavljali posao u prethodnom periodu. 

- Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja, koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbolji način da sarađuje - rekao je Vučić.

 

 




 

Ostavite komentar