Vesti > Srbija

Zbog požara na DEPONIJI Duboko kod Užica proglašena vanredna situacija

Vlada radi na tome da što pre modernizuje regionalne i reciklažne centre i Duboko je jedan od centara koji je prioritet

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

06/05/2024 > 09:22

podeli vest:

Zbog požara na DEPONIJI Duboko kod Užica proglašena vanredna situacija
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija, izjavila je ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović prilikom obilaska ove deponije i dodala da se svi na terenu maksimalno trude da požar koji je izbio bude što pre lokalizovan ali, kako je istakla, to uz vremenske prilike i vetar a naročito zbog činjenice da se požar nalazi na velikoj dubini, preko 15 metara, nije lako.

- Želela sam da dođem ovde da se na licu mesta uverim da sve se dobro odvija i funkcioniše, da imamo dovoljno mehanizacije. Mi svakako moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre, a onda da krenemo u radove da regionalni centar Duboko Užice napokon dobije svoj evropski i svetski standard i da bude najmodernija deponija u ovom delu Srbije - rekla je ona.

Istakla je da Vlada Srbije radi na tome da što pre modernizuje regionalne i reciklažne centre širom Srbije i da je Duboko kod Užica jedan od centara koji je prioritet, ali je i najkompleksniji. 

- Ovde su problemi stabilizacija terena, kosine, Turski potok ispod deponije, dakle samo telo deponije i sve to iziskuje veoma obimne radove.Vlada Srbije je odlučila da ulaže, a sanacija ove deponije će koštati 30 miliona evra - navela je ministarka.

Napomenula je da deponiju Duboko koriste skoro dva okruga i upravo je zato i problematična, pošto sve vreme, iz sata u sat, prima otpad iz devet opština.

Prema njenim rečima to predstavlja problem, jer i kada se izabere izvođač i krene da se radi, deponija će i dalje biti aktivna. 

- Dakle mi ne možemo da je zatvorimo i onda kažemo sada ćemo sve da sredimo, saniramo i stabilizujemo, nego će jedan deo ovog regionalnog centra uvek morati da radi - pojasnila je ona.

Najavila je da će tender za izvođača biti raspisan u narednih nekoliko dana i nakon njegovog izbora krenuće se u projektovanje, pribavljanje neophodne papirologije a radovi bi trebalo da počnu najkasnije do kraja godine, a verovatno i ranije, u septembru ili oktobru.

- Posle sanacije i modernizacije vek ove deponije biće minimum 20 godina - naglasila je Vujović.

Ona je zahvalila pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, štaba za vanredne situacije koji su na terenu, kao i republičkim javnim preduzećima i privatnim putarskim firmama koje su svoju raspoloživu mehanizaciju usmerile kako bi što pre bio ugašen požar na ovoj deponiji.

 
 

Ostavite komentar