Vesti > Srbija

VAŽNA PORUKA TAMARE VUČIĆ O MENTALNOM ZDRAVLJU: "Pozivamo sve pojedince koji brinu za društvo..."

Dodala je da ne treba da zaboravimo da reči koje izgovaramo i postupci koje činimo oblikuju naše okruženje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/05/2024 > 11:45

podeli vest:

VAŽNA PORUKA TAMARE VUČIĆ O MENTALNOM ZDRAVLJU: "Pozivamo sve pojedince koji brinu za društvo..."
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je danas na otvaranju Konferencije o mentalnom zdravlju da je mentalno zdravlje važna tema koja prevazilazi granice i ne mari za uzrast, veru ili naciju i pozvala je društvo da progovori o ovoj temi.

- Pozivamo sve pojedince koji brinu za društvo kojem pripadaju, za budućnost svoje dece i čovečanstva, da u mesecu maju, koji jeste mesec mentalnog zdravlja, hrabro progovorimo, odgovorno skrenemo pažnju, saosećajno ohrabrimo i dobrovoljno pomognemo - izjavila je Tamara Vučić na otvaranju konferencije koja se pod njenim pokroviteljstvom održava u Palati Srbija i na kojoj učestvuje i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska.

Supruga predsednika Srbije je podsetila na treći samit prvih dama i gospode u Kijevu koji je održan prošle godine i ocenila je da su na tom samitu odškrinuta vrata dijalogu o mentalnom zdravlju.

Navela je da je supruga predsednika Ukrajine pokrenula važnu platformu za bližu komunikaciju prvih dama i gospode i da je njihov aktivan angažman kroz društveno-odgovorne projekte učinila vidljivijim.

- Danas smo okupljeni kao aktivni zagovornici bolje budućnosti naše dece, tog najvrednijeg, najvažnijeg, ali i najosetljivijeg dela svake zajednice, svakog društva. Danas nastavljamo da skrećemo pažnju javnosti na ovu važnu temu koja prevazilazi granice, ne poznaje ograničenja i ne mari za uzrast, veru ili naciju - rekla je Tamara Vučić.

Navela je da niko ne može da zna kroz šta prolaze osobe pored nas i da je važno svima pružiti trag ljubaznosti, koji može da pomogne nekome da pregura dan.

- Nikada nemojmo da zanemarimo važnost, snagu i moć jednog osmeha i jednog pogleda punog razumevanja. Nikada ne znate kroz šta baš tog trenutka prolazi neko i sa kakvim iskušenjima se suočava - rekla je ona.

Dodala je da ne treba da zaboravimo da reči koje izgovaramo i postupci koje činimo oblikuju naše okruženje i istakla da je to ogromna odgovornost za nas. Pozvala je da motivišemo mlade koji se suočavaju sa izazovima u mentalnom zdravlju da potraže pomoć i da se ne plaše da to urade.

- Zato pomozimo i drugima da smislom i svetlošću ispune svoje živote. Mislim da ne postoji važniji cilj za opstanak čovečanstva - zaključila je supruga predsednika Srbije.

Otvaranje Konferenicje je pratila video instalacija sa crtežima dece iz Centra za decu ometenu u razvoju, kao i umetnički nastup grupe Una saga serbica.

Konferencija o mentalnom zdravlju posvećena je promociji svesti o mentalnom zdravlju, razbijanju stigme i pružanju podrške svima koji se suočavaju sa mentalnim izazovima. Učesnici konferencije, stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja, deliće svoja iskustva, savete i najnovija istraživanja iz ove oblasti.

Program se sastoji se iz dve panel diskusije: "Mentalno zdravlje dece i mladih", koju će voditi v.d. direktora Instituta za javno zdravlje i profesorka Medicinskog fakulteta Milica Pejović Milovančević i "Mentalno zdravlje u postkonfliktnom okruženju", koju će voditi ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.
 

Ostavite komentar