Vesti > Srbija

TEŠKE REČI PORFIRIJA nakon zabrane ulaska na KiM: "Sva vrata ovog sveta su OTVORENA za mene, samo ne VRATA MOG DOMA"

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je nedopuštanje ulaska patrijarha Porfirija na KiM nerazumna i neprihvatljiva odluka

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

13/05/2024 > 17:32

podeli vest:

TEŠKE REČI PORFIRIJA nakon zabrane ulaska na KiM: "Sva vrata ovog sveta su OTVORENA za mene, samo ne VRATA MOG DOMA"
Foto: TANJUG/ SPC, fotografija niske rezolucije/ nr


Nakon odluke prištinskih vlasti da se patrijarhu Porfiriju zabrani ulazak na KiM oglasio se i poglavar Srpske pravoslavne crkve na svom Instagram nalogu.

- Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene, kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem. Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik znam i poručujem da će ta vrata, pre ili kasnije, otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve, čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima, oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću - napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu i dodao:

- Kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima. Ja im poručujem da izdrže jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za srpskog patrijarha, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere, sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo.

Oglasila se SPC

- Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - kaže se u saopštenju SPC.

Kako je saopšteno, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

- Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće - istaknuto je u saopštenju SPC.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

Ostavite komentar