Vesti > Srbija

TZV. KOSOVSKA POLICIJA iz filijala Poštanske štedionice zaplenila novac: Oglasio se Stejt department

Policija je takođe upala i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/05/2024 > 08:31

podeli vest:

TZV. KOSOVSKA POLICIJA iz filijala Poštanske štedionice zaplenila novac: Oglasio se Stejt department
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Takozvana kosovska policija saopštila je sinoć da je tokom upada šest ekspozitura Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije zaplenila 1,6 miliona evra i više od 74 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, ''oduzeto je i oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara i oko 40 australijskih dolara'', prenosi Koha. 

Pre toga, tzv. kosovska policija kasno popodne juče je privela u svojstvu svedoka direktora filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici Igora Radića, koji je nakon davanja izjave pušten iz policije.

Direktor tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Tanjug da je Radić priveden u svojstvu svedoka kao odgovorno lice kako bi potvrdio što je sve zaplenjeno tokom današnje akcije.

Prethodno su juče pripadnici tzv. kosovske policije sa puškama i pancirima upali su u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, javio je raninje dopisnik Tanjuga sa KiM.

Foto: Youtube PrintScreen/ kosovo online

 

Policija je takođe upala i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, stranke koje su se nalazile u prostorijama štedionice su izbačene iz zgrade, dok su radnici zadržani, a ispred sve četiri ekspoziture nalazili su se pripadnici policije naoružani dugim cevima.

Pored toga, pripadnici specijalnih jedinica bili su raspoređeni na više punktova u ulicama koje vode prema bankama.

Stejt department: Razočarani smo akcijom kosovske policije

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, "Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova", ističući da ta akcija nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

- Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije - navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije u ponedeljak upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM.

Foto: K1info/Shutterstock/Pixabay/TANJUG/dopisnik KiM

 

Ističe se da to podriva percepciju o dobroj veri Prištine "u rešavanju otvorenih pitanja" sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department dodaje da je Vlada SAD dosledno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je poslednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

Stejt department ponavlja i "jasnu zabrinutost" SAD zbog primene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

- Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana - uključujući i one iz srpske manjine - negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa - ističe Stejt department.

Pripadnici tzv. kosovske policije u ponedeljak su upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na severu KiM, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Ostavite komentar