Vesti > Srbija

SRBIJA GLASA! Otvorena BIRAČKA MESTA: Lokalni izbori u 89 gradova i opština

Na biralištima su unapred jasno određena i utvrđena pravila

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

02/06/2024 > 07:00

podeli vest:

SRBIJA GLASA! Otvorena BIRAČKA MESTA: Lokalni izbori u 89 gradova i opština
Foto: Shutterstock


Lokalni i gradski izbori, na kojima će se vlast birati u 89 gradova i opština i na kojima pravo glasa ima oko 4,2 miliona građana, održavaju se danas širom Srbije. Glasa se, naime, za odbornike Skupštine grada Beograda i u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

Na biralištima su unapred jasno određena i utvrđena pravila, od toga za koga i kako se glasa do toga šta je sve na biračkim mestima zabranjeno, a kontrolu će obavljati radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR u kojoj su i predstavnici civilnog društva - Crta, Transparentnost i Cesid.

Spisak gde se sve glasa

GRADOVI

Na lokalnim izborima sutra će moći da glasa više od 4,2 miliona građana Srbije. Lokalni izbori biće održani u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

BEOGRADSKE OPŠTINE

Biraće se i odbornici u beogradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

NIŠKE OPŠTINE

Takođe, glasaće se i za odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština u Nišu: Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška Banja.

OPŠTINE

Glasaće i birači iz opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo.

Procedura

Biračka mesta otvorena su u sedam časova, a zatvaraju u 20 sati. Na biralište se mora doći s važećim dokumentom - ličnom kartom ili pasošem. Ukoliko pak građanin ima dokument kojem je istekao rok važenja, mora članu biračkog odbora da priloži potvrdu da je Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo zahtev za izdavanje novog dokumenta. Za dokazivanje identiteta ne može da se koristiti vozačka dozvola jer ne sadrži JMBG.

Bitno je napomenuti i da na biralište građanin može da dođe i bez poziva za glasanje jer ga član biračkog odbora može pronaći na osnovu podataka iz ličnog dokumenta.

 

Ostavite komentar