Vesti > Srbija

Bogdan Obradović za K1 o povredi ĐOKOVIĆA: Novak je odlučan da se što pre vrati na teren i pripremi za OI

Vojin Veličković smatra da su neke prve procene da Novak neće moći da igra na Vimbldonu

Izvor: K1info

05/06/2024 > 18:18

podeli vest:

Bogdan Obradović za K1 o povredi ĐOKOVIĆA: Novak je odlučan da se što pre vrati na teren i pripremi za OI
Foto: K1/Printscreen


U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, Milan Kalinić , Bogdan  Obradović i novinar Vojin Veličković govorili su o povalačenju Novaka Đokovića sa Rolan Garosa nakon povrede u osminifinala.

Vojin Veličković smatra da su neke prve procene da Novak neće moći da igra na Vimbldonu

- Prve procene su da nije realno da će igrati na Wimbledonu. Ono što Novak najviše želi su Olimpijske igre, i nadamo se da ćemo ga gledati tamo. Jedna povreda može značiti kraj - rekao je Vojin Veličković i dodaje da je veliko medijsko "pumpanje" zbog meča koji je trajao do kasno u noć:

Foto: K1/Printscreen

 

- Svi veliki igrači se pitaju kada će igrati svoj meč. Kod nas prolazi priča da svi mrze Đokovića. Da se čišćio teren češće, meč bi trajao dva sata duže. U tenisu postoji veliki strah od toga da su mečevi predugački, pa se rade svi mogući eksperimenti da se oni skrate zbog televizijskog prenosa. Sa druge strane, igrači bi dobili više odmora, što nije u skladu sa pravilima - rekao je Vojin i dodaje da je Novak sve žrtvovao zbog Olimpijade: 

- Nole je dosta toga žrtvovao zbog Olimpijade, jer se bojao da ne dođe premoren u Pariz, zato je malo igrao do sada. Onda je imao malo malera, povreda u Rimu, sada ovo, što je remetilo njegove planove. Ne može on da zaboravi kako se igra tenis za tri meseca. Teško će se vratiti na mesto broj 1. Ove godine sigurno neće, jer brani mnogo poena, ne može da osvoji nove, a može da izgubi te, dok ostali mogu da osvajaju nove poene. Ove godine ne može, sledeće ćemo videti. Čak Alkaraz može da ga baci na treće mesto, ako osvoji titulu u Parizu. Ipak, Nole, kada je srušio Federerov rekord, rekao je da mu broj jedan nije prioritet - rekao je Vojin.

Bogdan Obradović smatra da je normalno da dolazi do smene generacija

- Sve je individualno, želimo mu brz oporavak. Sve se troši u svakom sportu. Novak možda ima godina koliko ima, ali ima barem jedno 15 manje nego što ih ima realno. Sačuvao je svoje telo, nije bio mnogo povredjivan, znam da je imao nekih problemčića sa kolenom davno, ali ništa nije bilo ozbiljno. Dobro je da je ovako brzo odreagovao, to znači da je odlučan da se što pre vrati na teren i pripremi za OI. On to toliko želi - rekao je Bogdan i dodaje: 

- U zavisnosti od operacije, koje su neke obilnije neke malo manje, daće Bog da nije ovo bilo toliko ozbiljno. Bio je u pitanju meniskus, ali ima i blažih oblika - dodao je Bogdan. 

Realna smena generacija

Imamo nekoliko mečeva gde se odlučivalo u pet setova. Sa te strane kada ddvojica koji su fizičkii pripremljena igraju jedan protiv drugog u ovakkvim uslovima, da će biti ovako teško. Ovo je i jedna realna smena generacija koji dolaze. To je plejada od nekih desetak igrača koji igraju tenis kakav i Novak i koji imaju izuzetan motiv da Novaka i ostale igrače pobedjuju i koji imaju neku svoju putanju.

Mi smo naviknuti na igrače poput Novaka, Rafe, Federera, ali tu su sada i neka nova imena. Po kvalitetu tenisa, od početka žreba Novak ima daleko jače i ozbiiljnije protivnike nego što ih je imao ranije. Tu dolazi taj deo priče o zamoru materijala i jednog velikog opterećenja, da ima ideju da osvoji OI, čak je u nekoj izjavi rekao da će da igra i sledeću Olimpijadu. 

Teren nije bio kvalitetan

Teren je bio malo blatnjaviji nego što bi trebalo da bude. Organizatori su očigledno doneli odluku da ne urade ništa. To nije definisano pravilo. Igrali smo Dejvis kup protiv Belgijanaca, kada je Novak došao iz Australije, gde su oni napravili bukvalno blato, gde Nole nije mogao da trenira. Mi smo tražili da dođe taj stručnjak sa Rolan Garosa gde je on skinuo taj deo i postavili su novi, što je potpuno promenilo izgled terena. To su mogli da urade i ovde. Ne govorim o favorizovanju ili neprijateljstvu, ali ja pamtim u prošlosti, kada su se za Federera neke stvari sređivale i išlo mu se na ruku, takve stvari se za Novaka ne čine. Znam za neke treninge i situacije, gde tretman prema takvom šampionu nije bio isti kao prema Rafi i Rodžeru. Nismo pričali o tome, a on je ćutao. Teren je trebalo drugačije pripremiti i to njemu nije toliko prijalo, posebno s obzirom na umor i zamor. Lakše se krećete kada je teren suvlji; kada je teren vlažan, teže se udara lopta i stvara više stresa, više zamora, i naravno, da Alkaraz neće ni primetiti to, dok će na Novaka to dosta uticati. Ti mali elementi su zaista značajni, kao i u fudbalu.

Novak želi i hoće

Jednostavno, Novak želi i hoće. Oseća da može. Treba razumeti i njega. On je morao da igra ove turnire, jer ne možete da redukujete sve i da odete na OI gde igraju najbolji. To je posebno psihološko opterećenje. Mislim da je velika greška iz Novakovog tima i njegova što su uopšte pričali o tome, jer se to još više pumpa i stvara se još veći pritisak. Trebalo je držati to malo za sebe. Čitava ta ideja je stvorila toliki pritisak da vas to izjede iznutra. On je iskren i rekao je to javno, da mu je to cilj i onda su krenule razne priče. Vraćate se u tu zonu pritiska, a to nije lako. Ubežen  sam da će se vratiti i osvojiti još neki Grand Slam, jer znam da Novak mrzi operacije, ne voli hemiju, tablete, niti išta od toga. Kada je imao taj motiv da se odmah podvrgne svemu tome, to znači da ima još veći motiv da osvaja još Grand Slamova i da osvoji Olimpijske igre.

Foto: K1/Printscreen

 
Milan Kalinić smatra da Novak više ne može:

Odigrao je dva teška meča. On više ne može tako. Ranije sam rekao da se bojim da Nole više ne može da osvoji ništa, jedino ako se baš usredsredi na OI, jer mu je to jedino što mu je ostalo, da sve podredi tome, pa da se nadamo da će tamo nešto uraditi - rekao je Milan, a onda se osvrnuo i na učešće Rafaela Nadala.
Šta je Rafi trebao ovaj Roland Garros, kada on više ne može - zaključio je Milan u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

 

 

 

Ostavite komentar