Vesti > Srbija

PRED NAMA SU VRELI DANI! RHMZ izdao UPOZORENJA - biće i do 40 stepeni, u ova četiri grada će opasno da "PRŽI" SUNCE

U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

17/06/2024 > 10:58

podeli vest:

PRED NAMA SU VRELI DANI! RHMZ izdao UPOZORENJA - biće i do 40 stepeni, u ova četiri grada će opasno da "PRŽI" SUNCE
Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus


U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, samo ponegde u zapadnim, centralnim i južnim predelima, očekuje se uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Duvaće slab, severni i severozapadni vetar. Najniža temperatura biće od 15 do 20, najviša od 30 do 33 stepena Celzijusa. U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, pre podne i sredinom dana na širem području grada moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. Vetar slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura biće od 18 do 20, najviša oko 31 stepen Celzijusa.

Foto: RHMZ

 
Tropsko vreme u narednih 7 dana

U Srbiji sledećih sedam dana biće pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 31 do 35 stepeni. U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U urbanim sredinama očekuju se tropske noći. Od nedelje, 23. juna očekuje se manji pad temperature i, uz promenljivu oblačnost, nestabilno vreme sa uslovima za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Kako najavljuje Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), toplotni talas počinje od 17. juna, odnosno od 18, što zavisi od dela Srbije i trajaće najmanje pet dana, za koliko trenutno važi taj alarm, koji celu Srbiju prikazuje u crvenoj boji. 

Foto: RHMZ

 

UPOZORENJE: Topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana. S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena, navodi se na sajtu RHMZ.

Upozorenje se odnosi na ekstremno visoke temperature. Žuti meteoalarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. 

Foto: RHMZ

 
Upozorenje na visok UV indeks

Sa visokim temperaturama ide i visok UV indeks, a on će u naredna dva dana biti visok u većem delu zemlju, dok će u pojedinim delovima biti vrlo visok - 8. 

Najviši UV indeks danas će biti u 4 grada:

  • Kruševac
  • Leskovac
  • Prizren
  • Priština

Iako RHMZ prognozira UV indekse samo za dva dana unapred, očekuje se da će u četvrtak i petak on biti na vrlo visokom nivou, sudeći prema najavljenim temperaturama vazduha.

Ostavite komentar