Vesti > Srbija

KAKO DA IZBEGNETE TOPLOTNI UDAR, ovo treba da URADITE NOĆU: Ovo je vodič za preživljavanje afričkog talasa!

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani. Takođe, zatvorite vrata i prozore kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote

Izvor: K1info/informer.rs

Autor: Nemanja Negovanović

20/06/2024 > 17:21

podeli vest:

KAKO DA IZBEGNETE TOPLOTNI UDAR, ovo treba da URADITE NOĆU: Ovo je vodič za preživljavanje afričkog talasa!
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner


Srbija je već nekoliko dana pod udarom paklenih vrućina. Kako savetuju lekari, u ovakvim situacijama najbolje je da izbegavate izlazak napolje posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 sati. ovo se posebno odnosi na starije ljude i decu koja teže podnose visoke temperature.

Ako već morate da izađete uvek da nosite vodu sa sobom, a na glavu stavite kapu ili šešir. Takođe, maksimalno koristite svaki hlad.

Ukoliko ste u kući, stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, savetuju:

  • Temperatura ne treba da prelazi 30. stepeni
  • Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite
  • Rashladite prostorije u kojima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, hronični bolesnici
  • Temperatura u ovim prostorijama tokom noći ne bi trebalo da prelazi 24 stepena

 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Noću širom otvorite prozore

Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Gasite svetla i sve uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina u toku dana ugasite svetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani. Takođe, zatvorite vrata i prozore kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

Stavite zavese ili tende na prozore koji su izloženi suncu tokom dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Podešavanje klima-uređaj

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno.

Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 stepeni u odnosu na spoljnu.

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

 

Pomoć ventilatora

Električni ventilatori mogu da pruže olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35 stepeni Celzujusa oni vas neće rashladiti. Međutim, pomoći će da cirkulacija vazduha bude brža.

Trikovi za rashlađivanje

Rashladite zglobove

Čim uđete u prostoriju, posle duge šetnje na visokoj temperaturi, stavite ručne zglobove pod hladan mlaz vode. Možete i čitave podlaktice. Na taj način hladite vene, a dokazano je da čim su nam vene hladnije i nama je hladnije (i obrnuto).

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

 

Izbegavajte hladan tuš

Na velikoj toploti telo podiže svoju temperaturu i kada odete pod ledeni tuš naprosto se javlja velika temperaturna razlika. Vama ledeni tuš može da pomogne da se osetite prijatnije, ali čim izađete iz kabine i obrišete se već ste mokri. Zato bi bilo dobro da se tuširate vodom koja je za stepen, dva ispod vaše temperature tela.

Ostavite komentar