Vesti > Srbija

SRBIJU čeka novi TOPLOTNI TALAS! ALARMI UPALJENI u nekoliko gradova, evo šta je preporuka GRAĐANIMA

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio da su pred nama tropski dani, a biće i tropskih noći.

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milena Gačević

05/07/2024 > 09:30

podeli vest:

SRBIJU čeka novi TOPLOTNI TALAS! ALARMI UPALJENI u nekoliko gradova, evo šta je preporuka GRAĐANIMA
Foto: Tanjug/AP


Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upalio je narandžasti alarm za nekoliko gradova u Srbiji za ponedeljak, 8. jul, što znači da će tog dana vremenski uslovi biti u njima opasni po zdravlje. U jednom gradu ovaj alarm će se upaliti i dan ranije, u nedelju, u Bečeju. Inače, već od danas visok je UV indeks.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio da su pred nama tropski dani, a biće i tropskih noći.

U najavi toplotnog talasa "Batuta" za period do 13. jula, najpre podsećaju da je sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

- Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih 10 dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na području južnobačkog okruga od 7. do 13. jula, severnobačkog, severnobanatskog i srednjebanatskog okruga od 8. do 13. jula, kao i južnobanatskog okruga od 8. do 10 jula. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave 10. jula na području južnobačkog i severnobačkog okruga, kao i 13. jula na području južnobačkog okruga - navodi se u biometeorološkoj prognozi Instituta "Batut".

Dodaje se da će opasne maksimalne dnevne temperature vazduha biti 10. i 13. jula i u Beogradu.

Svoju tabelu upozorenja "Batut" je podelio u 4 boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu.

Narandžasti alarmi upaljeni u 5 mesta

Narandžasti alarm u nedelju se pali u Bečeju, a u ponedeljak u:

Bečeju,
na Paliću,
Kikindi,
Zrenjaninu i
Vršcu.

Narandžasta polja u "Batutovoj" tabeli znači da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

- Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine) - navodi se na sajtu "Batuta".

Ostavite komentar