Vesti > Srbija

SRPSKI HELIKOPTER POLETEO U POMOĆ MAKEDONCIMA! Dačić ispratio vatrogasce u borbu sa stravičnim ŠUMSKIM POŽAROM (VIDEO)

Srpski helikoter Kamov Ka-32 ima visoke sposobnosti i kapacitete, i može da nosi pet tona vode

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

16/07/2024 > 11:30

podeli vest:

SRPSKI HELIKOPTER POLETEO U POMOĆ MAKEDONCIMA! Dačić ispratio vatrogasce u borbu sa stravičnim ŠUMSKIM POŽAROM (VIDEO)
Ivica Dačić ispratio vatrogasce u Severnu Makedoniju - Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas ispraćaju pripadnika Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP koji su protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 odleteli u Severnu Makedoniju gde će pomagati u gašenju šumskog požara.

- Mi smo spremni da pomognemo svuda gde je to potrebno, naravno imajući u vidu procedure potrebne da postoje zahtevi tih država - rekao je Dačić ispraćajući pripadnike Helikopterske jedinice i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Dodao je da su Vlasti Severne Makodonije upoznati sa sposobnostima i kapacitetima Srbije kada su požari u pitanju i da su tražili baš protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 zbog toga što može da nosi pet tona vode.

- Naravno, naše jedinice Sektora za vanredne situacije odlaze zajedno sa Helikopterskom jedinicom, jer oni u ovom slučaju deluju zajedno - naveo je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija spremna da po pitanju požara deluje i na teritoriji Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

- Čekamo da se završe procedure, da pomognemo i u gašenju požara na toj teritoriji. U ovom trenutku mi smo spremni da u više država delujemo i pomognemo u gašenju požara - rekao je Dačić.

On je naglasio da se kod ovakvih situacija reaguje isključivo ukoliko postoji zahtev za pomoć.

- Ovde nije reč samo o helikopteru, ovaj helikopter će u Severnoj Makedoniji biti angažovan sa sedam članova posede - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je u prošlosti Srbija pomagala drugim državama i u akcijama gašenja požara ali i u nekim drugim vanrednim situacijama.

- Mi smo učestvovali u Turskoj u izvlačenju i spašavanju ljudi prilikom razornog zemljotresa. Tamo je delovao Sektor za vanredne situacije, koji je jedan od veoma važnih stubova samog Ministarstva unutrašnjeg poslova - istakao je Dačić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je rekao da će pripadnici MUP-a Srbije biti angažovani na gašenju požara na planini Serta u ugroženom području u opštinama Negotino, Konče i Štip.

Vlada Severne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje, a odlučeno je da zbog toplotnog talasa krizna situacija traje 30 dana. Najveći požari su u Negotinskom i na planini Serta.

Ostavite komentar