Vesti > Srbija

CRNO NEBO KOD POŽEGE izazvalo APOKALIPTIČNE scene! Usnimljena pojava nalik na TORNADO, kreće opasno NEVREME (VIDEO)

Snažno nevreme pogodilo je danas delove Srbije, a na društvenim mrežama dele se neverovatni pizori oluja, crnih oblaka i jakog vetra

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/07/2024 > 15:11

podeli vest:

CRNO NEBO KOD POŽEGE izazvalo APOKALIPTIČNE scene! Usnimljena pojava nalik na TORNADO, kreće opasno NEVREME (VIDEO)
Foto: Instagram/hailz_srbija


Građani su u mestu Visibabe kod Požege, usled nevremena, snimili pojavu nalik na manji tornado. Na pomalo zastrašujućem snimku vide se crni oblaci, a potom iz njih se stvara pijavica koja se spušta na zamlju. Zvuk sa snimka pokazuje jačinu vetra koji udara u tom trenutku.

Kako je objavila meteorološka kompanija "Hailz Srbija", pojava nalik na tornado prijavljena je u mestu Visibabe u 13.20 sati, dok je linija oluja od Čajetine do Čačka prelazila preko tog regiona.  

- Na video snimku se uočavaju kondenzacioni levak (funnel cloud) i ciklonalna cirkulacija zahvaljujući vidljivoj kondenzaciji levka skroz do tla, u zoni nastalog mezovrtloga u okviru konvektivne linije. Niske baze oblaka, povećana vlaga i nestabilan najniži sloj troposfere su podržavali ovakve pojave u ovom sektoru - piše u opisu snimka. 

Podsetimo, danas je širom Srbije veoma nestabilno vreme, a prodor hladnog fronta praćen je obilnim pljuskovima i jakim grmljavinskim olujama. 

Grmljavinski procesi najintenzivniji su u Zlatiborskom okrugu, u Podrinju, u delovima Šumadije, u dolini Zapadne Morave, u Raškoj i Rasinskoj oblasti, na Pešterskoj visoravni i u Topličkom okrugu

Jaka kiša zahvatila je i Čačak. 

Današnji preokret vremena posledica je prodora hladnog fronta sa severozapada preko našeg područja, što će pored padavina, doneti i osveženje.

Ostavite komentar