Vesti > Srbija

Vučić u Loznici: Kurti današnjim hapšenjem Srba provocira i želi da nas uvuče u SUKOB

Vučića su po dolasku pozdravili gardisti Vojske Srbije.

Autor: K1info

03/08/2024 > 17:19 >> 18:15

podeli vest:

Vučić u Loznici: Kurti današnjim hapšenjem Srba provocira i želi da nas uvuče u SUKOB
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Loznicu gde će obići renoviranu kasarnu "Podnarednik Momčilo Gavrić".

U obilasku kasarne sa Vučićem su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministar odbrane Bratislav Gašić kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučića su po dolasku pozdravili gardisti Vojske Srbije.

On će posle obilaska kasarne prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" na stadionu "Lagator" sa početkom u 18 časova.

Kasarna u Loznici nosi ime "Podnarednik Momčilo Gavrić" u znak sećanja na najmlađeg podnarednika srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koji se kao osmogodišnji dečak priključio Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije.

Predsednik se osvrnuo na današnje hapšenje Srba na KIM.

- Užasne vesti sa Kosova i Metohije o hapšenju Srba, Kurti ponovo provocira i želi da nas uvuče u sukob, dok se zapadni svet pravi da to ne vidi, mi ćemo do 1. septembra primiti u radni odnos veliki broj Srba da bi mogli lakše da prežive - kazao je večeras predsednik.

- Oni pokušavaju da provociraju svaku srpsku kuću, da svakom Srbinu i svakoj srpskoj kući stave do znanja da oni ne smeju tu da budu, na teritoriji Kosova i Metohije. To je jedno jadno ćutanje međunarodne zajednice i zapadnog sveta koji se pravi da ne vidi šta je to što se dešava - rekao je Vučić novinarima tokom obilaska renovirane kasarne "Podnarednik Momčilo Gavrić" u Loznici.

Kako je naveo, predstavnici zemalja Kvinte će reći da "nisu za to" ali će ipak da ćute i čekaju da vide da li to može da prođe.

Predsednik je istakao da je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao danas sa sa predstavnicima i Evropske unije (EU) i Sjedinjenih američkih država (SAD), a da će on razgovarati sa njima sutra.
 

Komentarisao je i naoružavanje hrvatske reketnim sistemima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Loznici, odgovarajući na pitanje novinara koji je stav Srbije po pitanju naoružavanja Hrvatske američkim raketnim sistemima "hajmars", da Hrvatska ima pravo da se naoružava, ali je dodao i da će Srbija u narednom periodu nabaviti mnogo više izuzetnog oruđa.

- Naši timovi rade na tome i već smo mnogo toga sklopili, pa videćete to u kratkom periodu - rekao je Vučić prilikom obilaska renovirane kasarne "Podnarednik Momčilo Gavrić".

Vučić je podsetio i da će Hrvati dobiti 12 polovnih aviona Rafal i dodao da će "hajmarse" oni dobiti za 3 godine. 
Ocenio je da je "hajmars" izuzetno ozbiljno, precizno oruđe, veoma pokretno.

- Zamislite samo da smo mi nabavljali nešto tog tipa, koliko bi tekstova u regionu izašlo, kako ugrožavamo sve i svakoga - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija nije pokazala sve šta ima od vojne opreme i najavio je još "iznenađenja" u narednom periodu. 

Komentarišući izjavu Zorana Lutovca da se litijum ne sme iskopavati u nedemokratskim društvima, Vučić kaže da je već govorio da drugi vide problem samo u njemu.

- Oni su doveli Rio Tinto. Nisam ja. Oni su sa njima pregovarali i razgovarali, menjali zakone u ovoj zemlji sa njima. Za razliku od njih, ja donosim odluke u skladu sa interesima naroda, sa ozbiljnim sagledavanjem situacije danas i sa onim što nam dolazi u budućnosti. Imaćemo poseban zdravstveno medicinski tim koji će se baviti svim aspektima i posledicama. Nema žurbe, imamo godinu i po dana da sve sagledamo, bez čuvanja zdravlja i životne sredine neću ni da razgovaram. To su dva glavna aspekta - rekao je on.

BONUS VIDEO: 



 

Ostavite komentar