Vesti > Srbija

LETI su najugroženiji PACIJENTI sa hroničnim oboljenjima! Ovo je neophodno raditi kada su velike VRUĆINE (VIDEO)

Prema rečima lekara Hutne pomoći, ovih dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju sa sunčanicom, među njima ima i dece

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/08/2024 > 16:45

podeli vest:

LETI su najugroženiji PACIJENTI sa hroničnim oboljenjima! Ovo je neophodno raditi kada su velike VRUĆINE (VIDEO)
Foto: Shutterstock


Ivana Savković, lekar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo rekla je danas da su tokom visokih temperatura najugroženiji pacijenti sa hroničnim oboljenjima, pogotovo kardiovaskularnim, a svima koji moraju da budu napolju preporučila je da u najtoplijem periodu dana potraže hlad i unose dovoljne količine tečnosti kako bi hidrirali organizam.

Savković je za Tanjug navela da se prethodnih dana broj poziva službi hitne pomoći u Pančevu skoro udvostručio, kao i da se povećao broj izlaženja na teren, jer visoke temperature ne prijaju građanima. Ona je rekla da je ovih dana povećan broj pacijenata koji se javljaju sa sunčanicom, a da među njima ima i dece.

- U ovim danima imamo i sve veći broj pacijenata koji su zdravi, ali prosto odreaguju u vidu upravo te sunčanice sa tegobama i javljaju nam se preko dana, a uglavnom je veći broj poziva i dolazak kod nas u ambulantu tokom noći kada krenu da im se javljaju tegobe - pojasnila je Savković.

Dodala je da tokom letnjeg perioda posebnu pažnju moraju da obrate pacijenti sa hroničnim oboljenjima, pogotovo kardiovaskularnim, jer visoke temperature ne utiču dobro na njihove krvne sudove.

Ona je istakla da bi trebalo izbegavati da se izlazi napolje kada su najveće vrućine u periodu od 9.00 do 18.00, 19.00 sati, ali ako neko mora da bude van kuće, da traže neki prirodan hlad gde je drveće i zelenilo i sa sobom da nose bezalkoholno piće, vodu, limunadu ili nešto što će da ih hidrira.

- Svi građani uvek mogu pozvati 194 ako ništa drugo samo za savet, zato što mi smo tu ne samo da dajemo terapiju i da lečimo nego naravno i da posavetujemo naše sugrađane - rekla je Savković.

Dodala je da je alarmantno za lekare kada se jave pacijenti koji imaju bol u grudima, otežan govor, hod ili neko zdravstveno stanje koje nije uobičajeno za njih.

BONUS VIDEO:


 

Ostavite komentar