Vesti > Srbija

Sutra je 103. godišnjica od SMRTI kralja PETRA I KARAĐORĐEVIĆA Oslobodioca

Petar Karađorđević, Karađorđev unuk, potonji omiljeni kralj Srbije, rođen je 11. jula 1844. godine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

15/08/2024 > 22:32

podeli vest:

Sutra je 103. godišnjica od SMRTI kralja PETRA I KARAĐORĐEVIĆA Oslobodioca
Foto: wikipedia.org


Sutra se navršava 103. godina od smrti Petra I Karađorđevića, kralja Srbije koji je predvodio državu u vreme velikih ratnih pobeda u periodu od 1912. do 1918. godine i čije se doba vladavine često naziva periodom najvećeg uspona savremene srpske države.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović sutra će na Oplencu predvoditi državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom godišnjice.

Vence će položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Šumadijskog okruga, Opštine Topola, Zadužbine "Kralj Petar Prvi" kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Starović će prisustvovati parastosu kralju Petru Prvom, koji počinje u 9.00 časova.

Petar Karađorđević, Karađorđev unuk, potonji omiljeni kralj Srbije, rođen je 11. jula 1844. godine, pre 180 godina. 

Vladavina kralja Petra I (1903-1921) obično se ističe kao period najstabilnije demokratije u istoriji Srbije. Takođe, upravo u vreme njegove vladavine Srbija je ostvarila velike ratne pobede od 1912. do 1918. u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, mada je od leta 1914. godine, zemlju zapravo vodio prestolonaslednik Aleksandar, tada u svojstvu regenta.

Kruna, veliki vrhunac vladavine kralja Petra I Karađorđevića bilo je stvaranje nove države, Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, 1. decembra 1918. godine, čime su ostvarene vekovne težnje ujedinjenje svih srpskih istorijskih i etničkih zemalja. Petar Karađorđević rođen je u Beogradu. Otac, knez Aleksandar nalazio se na prestolu Srbije od 1842. godine.

Posle 1858. godine, usledila je međutim emigracija, pošto je Svetoandrejskom skupštinom te godine njegov otac oboren, a na čelo tadašnje Kneževine Srbije doveden je ponovo knjaz Miloš Obrenović.

Petar se potom školovao u Švajcarskoj, zatim Francuskoj, što je okončano vojnom akademijom Sen Sir, odnosno Višom vojnom akademijom.

Učestvovao je u Francusko pruskom ratu 1870/1871. godine. Odlikovan je Legijom časti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar