Vesti > Srbija

Slavimo VELIKI PRAZNIK! Za PREOBRAŽENJE GOSPODNJE vezuju se mnoga VEROVANJA, pa ne valja da danas DREMATE ili ZAPLAČETE

Na Preobraženje ne valja preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti pospan

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/08/2024 > 08:03

podeli vest:

Slavimo VELIKI PRAZNIK! Za PREOBRAŽENJE GOSPODNJE vezuju se mnoga VEROVANJA, pa ne valja da danas DREMATE ili ZAPLAČETE
Foto: screenshot


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika. Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato kao letnje Bogojavljenje.

To je nepokretni praznik i svake godine se obeležava 19. avgusta. 

Pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Veliki broj pravoslavnih hramova u Srbiji posvećen je ovom prazniku, a među njima su najpoznatije crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, srpskoj Svetoj Gori. 

Foto: Youtube PrintScreen

 

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na ikonostasima pravoslavnih hramova, slika se Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se, prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, pa se kaže da se "preobražava i voda i gora".

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti pospan, a smatra se i da na ovaj praznik nije dobro plakati jer će taj plač preći u naviku. 

Ostavite komentar