Vesti > Srbija

KURTI HOĆE ESKALACIJU NA KiM! Miškeljin upozorava: KFOR da reaguje, otvaranje MOSTA NA IBRU je kap koja bi PRELILA ČAŠU

Dodao je da je do sada bilo nekoliko situacija u kojoj je KFOR imao mogućnost da reaguje ili ne, a da je svaki put birao da ne reaguje

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/08/2024 > 13:23

podeli vest:

KURTI HOĆE ESKALACIJU NA KiM! Miškeljin upozorava: KFOR da reaguje, otvaranje MOSTA NA IBRU je kap koja bi PRELILA ČAŠU
Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici - Foto: TANJUG/ Dopisnik KiM, fotografija niske rezolucije/ nr


Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da bi otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici predstavljalo kap koja bi prelila čašu, kao i da KFOR mora da reaguje povodom toga jer je to, kako je istakao, direktna želja za eskalacijom.

Miškeljin je za Tanjug rekao da KFOR ima obavezu da reaguje na bilu kakvu bezbednosnu pretnju za bilo koju naciju na KIM i da je to ono što stoji u Rezoluciji 1244 i po međunarodnom pravu.

Dodao je da je do sada bilo nekoliko situacija u kojoj je KFOR imao mogućnost da reaguje ili ne, a da je do sada svaki put birao da ne reaguje.

Miškeljin je istakao da, ako se nasilno otvara most koji je s razlogom zatvoren, sam taj potez otvara nove bezbednosne rizike za srpsko stanovništvo koje živi pod svakodnevnim ogromnim pritiskom i torturom na KiM i to govori da postoji želja za daljom eskalacijom. Prema njegovim rečima, posao KFOR-a je da to da zaustavi.

- Oni moraju da uzimaju u obzir kakve će posledice imati njihove reakcije ili kakve će posledice imati njihovo nereagovanje jer, ukoliko dođe do otvaranja mosta, da su u analizama KFORA svesni da Srbi moraju da reaguju - naveo je Miškeljin.

Dodao je da je u ljudskoj prirodi da kada vas neko napadne morate da se branite i naveo da premijeru privremenih prištinskih insrtitucija Aljbinu Kurtiju neko mora da objasni da se igra vatrom.

- Kada govorimo o postupcima Zapada, mogli smo da čujemo po izjavama da je stabilnost u interesu, ali bi zaista konačno bilo lepo da to vidimo i na delu, posebno po pitanju jednostranih poteza Prištine koji dovode do dalje eksalacije - smatra on.

Prema njegovim rečima, to je ono gde se razmimoilaze Priština i njihovi zapadni saveznici.

- Prištini odgovara eskalacija, a zapadu ne odgovara još jedno žarište. Pritisci koju su vršeni na Aljbina Kurtija do sada nisu doveli do toga da se on zapita, kao i da se zaustavi, a razlog tome je što on sam nije bio meta sankcija - kaže Miškeljin i dodaje da Kurti traži dalju eskalaciju.

Ostavite komentar