Vesti > Srbija

POMOĆNIK SEKRETARA NATO UPOZORAVA: Nekoordinisane akcije, posebno na severu KiM, povećavaju rizik po KFOR

Prema oceni Gofusa, mirna i prosperitetna budućnost regiona je moguća, ali nije zagarantovana

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/08/2024 > 12:08

podeli vest:

POMOĆNIK SEKRETARA NATO UPOZORAVA: Nekoordinisane akcije, posebno na severu KiM, povećavaju rizik po KFOR
Foto: Tanjug/Hina/Zvonimir Hutić


Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus izjavio je, nakon posete Sarajevu i Prištini, da nagle i nekoordinisane akcije, posebno na severu KiM, mogu povećati rizik od nasilja, što narušava bezbednost svih ljudi na Kosovu i povećava rizike sa kojima se suočavaju trupe KFOR-a.

Gofus je ukazao da to pojačava zabrinutost NATO saveznika i partnera za "stabilnost regiona, bezbednost Kosova i bezbednost njihovih trupa", saopštio je danas KFOR.

- Od vitalnog je značaja imati pravovremenu i efikasnu koordinaciju sa NATO-om i međunarodnom zajednicom. To sam naglasio svim svojim sagovornicima danas - istakao je Gofus, koji je juče u Prištini razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Istakao je da se to odnosi na bezbroj problema, uključujući most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde su vojnici KFOR-a stalno prisutni, a čije je otvaranje najavila Priština. 

Gofus je istakao da je od suštinskog značaja da se i Priština i Beograd konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kako bi se rešila nerešena pitanja. 

Prema njegovim rečima, iako je u ovom trenutku, nažalost, neophodno, više trupa nije rešenje za dugotrajni mir i stabilnost na KiM, već je rešenje političko.

- Nastavljamo da apelujemo na sve strane da bez odlaganja implementiraju postojeće sporazume", naglasio je Gofus.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 

On je ponovio posvećenost NATO-a miru i stabilnosti Zapadnog Balkana i istakao da KFOR nastavlja da ispunjava svoju ulogu da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na KiM, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Tokom prošle godine povećali smo broj trupa na Kosovu, kako bismo se, nažalost, pozabavili izazovnijim bezbednosnim okruženjem i stalnim tenzijama. Ovo još jednom pokazuje čvrstu političku posvećenost NATO saveznika i partnera trajnoj bezbednosti širom Kosova i šireg zapadnog Balkana - naveo je Gofus.

Dodao je da vojnici KFOR-a ostaju marljivi i na dužnosti, uključujući i sever KiM, da sprovode redovne patrole i pažljivo prate situaciju na terenu.

Prema oceni Gofusa, mirna i prosperitetna budućnost regiona je moguća, ali nije zagarantovana, već zahteva od svih strana političke odluke koje su istinski posvećene smanjenju iznenađenja i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar