Vesti > Srbija

KURTI NASTAVLJA SA TEROROM! Petković: "Saslušanje čelnika Srpske liste je pokazatelj BRUTALNOG PROGONA Srba"

Kako je dodao, rukovodstvo srpskih institucija ništa nije "falsifikovalo" i sve su radili isključivo u skladu sa zakonom

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

03/09/2024 > 22:24

podeli vest:

KURTI NASTAVLJA SA TEROROM! Petković: "Saslušanje čelnika Srpske liste je pokazatelj BRUTALNOG PROGONA Srba"
Foto: Tanjug printscreen


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je večaras da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi teror na severu KiM, kao i da sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda kako bi ostvario svoj naum - da pola Srba protera, a drugu polovinu pohapsi.

- Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu 'osumnjičenih', zbog navodnog 'falsifikovanja dokumenata' je pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa KiM koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice - napisao je Petković na društvenoj mreži Iks.

Kako je dodao, rukovodstvo srpskih institucija ništa nije "falsifikovalo" i sve su radili isključivo u skladu sa zakonom, pružajući usluge i Srbima i Albancima. Da je Kurti formirao ZSO, naveo je Petković, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji.

- O ovom najnovijem Kurtijevom nasilju Beograd je odmah obavestio međunarodnu zajednicu i Kfor. Ako su njihov najviši domet - saopštenja i verbalna osuda i to bez ikakve konkretne reakcije, postaje jasno šta je pozadina Kurtijevog progona Srba - naglasio je Petković.

Foto: wikipedia.org

 

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je večeras da su srpski predsednici Privremenih organa na Kosovu i Metohiji dobili pozive da se jave na saslušanje u regionalnu jedinicu na severu KiM, zbog navodnih falsifikovanja iskaza.

- To su predsednici privremenih organa, između ostalih Simić i Radojević. Poznato je da je negde oko 80 viđenijih Srba sa KiM na spisku za hapšenje. To je svakodnevni psihološki pritisak, to je sve jedan politički montiran proces kako bi se poslala poruka ljudima da nisu ovde sigurni i da nemaju perspektivu - rekao je Milović tokom video-uključenja u emisiju ''Takovska 10'' na RTS.

On je istakao da je situacija na terenu ''izuzetno teška'', da vladaju velika napetost i neizvesnost, kao i zabrinutost za to šta sledeće vlasti u Prištini i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mogu da urade.

Dodao je da je Srbima uskraćena upotreba srpskog dinara, usluge Pošte, banaka, da nemaju slobodu kretanja i drugo.

BONUS VIDEO 

Ostavite komentar