Vesti > Srbija

Beograd će biti svet sa dolaskom EXPO 2027! Ministarka nauke: "Čeka nas veliki posao"

Generalni sekretar Dimitrij Kerkentzes ocenio je da zadovoljan onim što je u Beogradu video

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

06/09/2024 > 14:43

podeli vest:

Beograd će biti svet sa dolaskom EXPO 2027! Ministarka nauke: "Čeka nas veliki posao"
Foto: Tanjug/STR


Sa generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Dimitrijem Kerkentzesom, koji je odgovoran za implementaciju EXPO-a 2027, razgovarali smo o temi igraj za čovečanstvo, izjavila je ministarka nauke Jelena Begović i dodala da bez obzira što su sport i muzika osnovne teme izložbe, neophodno je držati se inovacija koje su uvek ideje EXPO-a.

Ona je posle razgovora sa gostom iz BIE za Tanjug navela da su na svim ili većini dosadašnjih EXPO-a, prikazane inovacije koje menjaju svet i čovečanstvo i da je EXPO 2027 odlična prilika za srpsku nauku, naše inovatore, preduzetnike.

- Izložba je sjajna prilika da oni uspostave mnogo snažnije veze sa svetom, da se Srbija prikaže kao zemlja kreativnosti, da pokažemo šta imamo od inovacija. Na taj način nauka dobija vrlo bitno mesto i za organizovanje konferencija, foruma na temu inovacija, na temu velikih globalnih izazova i kako nauka može da pomogne u tim izazovima -  rekla je ona.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

Dodala je da je na sastanku postignut dogovor da se što pre počne raditi na sadržaju i konkretnim događajima.

- Čeka nas veliki posao, biće više od četiri miliona posetilaca, neophodno je obezbediti sadržaj za tri meseca ne samo u Beogradu, nego i u drugim mestima. Ideja je da se izložba decentralizuje i da naši prelepi gradovi po Srbiji takođe budu domaćini mnogim događajima - istakla je ona.

Navela je da što se nauke i inovacija tiče, po čitavoj Srbiji ima sjajnih ljudi koji će dobiti priliku da pokažu šta imaju.

Foto: screenshot

 

Generalni sekretar (BIE) Dimitrij Kerkentzes za Tanjug je ocenio da je zadovoljan onim što je u Beogradu video i da je ostvaren veliki napredak u pripremi za izložbu.

Istakao je da je veoma važno obaviti razgovore sa ministrima za razne resore, spoljne poslove, nauku i slično.

- I danas sam imao veoma koristan sastanak na kome smo razgovarali o tome kako će se tema igra za čovečanstvo razvijati na višestruke načine, kako bi se omogućilo svakoj zemlji da izrazi ono što smatra važnim i šta oseća - rekao je on.

Dodao je da se veoma raduje nastavku razgovora o izložbi, programima koji će biti pripremljeni kako za narod Srbije, tako i za narode Evrope i sveta.

 

BONUS VIDEO: 


 

Ostavite komentar