Vesti > Srbija

Vučević povodom OBNOVE HILANDARA: "U 20 godina je u NAJVEĆU SVETINJU uloženo više od DVE MILIJARDE dinara" (VIDEO)

Vučević je istakao da se mora sačuvati bogatstvo koje čuva manastir Hilandar

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

10/09/2024 > 21:20

podeli vest:

Vučević povodom OBNOVE HILANDARA: "U 20 godina je u NAJVEĆU SVETINJU uloženo više od DVE MILIJARDE dinara" (VIDEO)
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije


Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prisustvovao je večeras u Sremskoj Kamenici donatorskoj večeri povodom obnove manastira Hilandar, poručivši da je od 2004. do danas uloženo više od dve milijarde dinara u ovu svetinju.

- Nema duhovne obnove bez najveće svetinje, koja bez prekida radi više od osam vekova. Ponosno mogu da kažem pred vama, od 2004. do danas, više od dve milijarde dinara je uloženo u manastir Hilandar. Ove godine imamo budžet od 90 miliona dinara i ne stajemo s ovim - istakao je Vučević na donatorskoj večeri koju je organizovao bivši košarkaš Darko Miličić.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da obnavljamo manastir Hilandar, budući da je, u ne tako davnoj istoriji, bilo mnogo izazova, kao i da je početkom 20. veka pretila opasnost da Hilandar izgubi svoj karakter srpskog manastira, podsećajući da je tada Kraljevina Srbija prepoznala i razumela šta mora da uradi, te je smogla snage i vratila manastir tamo gde treba da bude.

Vučević je istakao da se mora sačuvati bogatstvo koje čuva manastir Hilandar i dodao da Srbija, obnovom Hilandara, pokazuje da se ne obnavlja samo infrastrukturno, kroz rast plata i penzija, već i kroz duhovnu obnovu i vraćanje samoj sebi i svom identitetu. Danas, posle velikog požara, zajednički ga obnavljamo, rekao je Vučević.

- Nadam se da ćemo pokazati jedinstvo države, naroda i crkve, što nam je preko potrebno u ovim vremenima, pogotovo na Kosovu i Metohiji, ali ne samo tamo. Kad Srbija ide putem Svetog Save i kad znamo da je svetionik na Egejskom moru, Srbija ne može da zaluta - poručio je Vučević.

Premijer je zahvalio Darku Miličiću na organizaciji ove donatorske večeri, navodeći da ko god može treba da poseti manastir Hilandar, poštujući sva pravila.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar