Vesti > Srbija

Vesić otvorio međunarodni aero-miting u Vršcu: Vazduhoplovna akademija obeležila 100 godina postojanja!

Kralj Aleksandar Karađorđević je prvi evropski monarh koji je leteo avionom na početku 20. veka, kazao je Vesić

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

22/09/2024 > 16:28

podeli vest:

Vesić otvorio međunarodni aero-miting u Vršcu: Vazduhoplovna akademija obeležila 100 godina postojanja!
Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas međunarodni aero-miting u Vršcu povodom sto godina postojanja Vazduhoplovne akademije i tom prilikom istakao da sto godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja govori o tome koliko je za Srbiju vazduhoplovstvo značajno.

Vesić je pozdravio prisutne u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da se po broju ljudi koji je došao na ovaj aero-miting vidi koliko vazduhopolovstvo znači kako Vršcu, tako i čitavoj Srbiji.

Naveo je da je Srbija zemlja koja je između Prvog i Drugog svetskog rata proizvodila avione, ali ne i automobile i da je kralj Aleksandar Karađorđević prvi evropski monarh koji je leteo avionom na početku dvadesetog veka, kao i da je pre 112 godina, 1912. godine, sa Vršačkog brega inženjer Aurel Vlajku obavio prvi let, što je bio jedan od prvih letova avionom na našim prostorima.

Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

 

- Za nas je posebno važno da u vreme kada se razvija naše vazduhoplovstvo, kada kupujemo najmodernije borbene avione na svetu, kada naše vazduhoplovstvo beleži uspehe, imamo obrazovnu komponentu i nastavimo tradiciju obrazovanja po kojoj su Vršac i naša nacionalna Vazduhoplovna akademija poznati u svetu - istakao je Vesić, a saopštilo Ministarstvo.

On je naveo da je zaključno sa 31. avgustom ove godine "Er Srbija" prevezla tri miliona putnika, što je za osam odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

- Kada je u pitanju beogradski aerodrom 'Nikola Tesla', zaključno sa 31. avgustom ove godine imali smo ukupno 5.564.369 putnika, što je za skoro devet procenata više nego prošle godine - kazao je ministar i dodao da ćemo ove godine imati više od osam miliona putnika na "Tesli", što govori da ćemo u narednom periodu imati projektovanih 15 miliona putnika na beogradskom aerodromu.

Istakao je da "Er Srbija" već dostiže rezultate JAT-a iz vremena bivše Jugoslavije, koji je tada bio jedna od najboljih aviokompanija u Evropi i opsluživao zemlju sa 22 miliona stanovnika, bez loukost kompanija koje u to vreme nisu postojale.

Podsetio je da je danas država Srbija jedini vlasnik "Er Srbije" koja je, kako je istakao, "najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope".

Vesić je rekao da je sto godina velika i značajna tradicija za bilo koju instituciju u Srbiji.

Podsetio je da je samo u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je skoro 70 godina bio JAT-ov trenažni centar, obučeno i sertifikate dobilo više od 2.000 pilota tokom tih sedam decenija. 

- Vazduhoplovna škola na Dorćolu koja je deo ove Akademije decenijama je sa ponosom nosila ime narodnog heroja generala Petra Drapšina, komandanta slavom ovenčane Četvrte armije narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i oslobodioca Rijeke i pod tim imenom postala svetski brend - rekao je Vesić.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar