Vesti > Srbija

Edukativna kampanja PUTEVA SRBIJE: Dobro pogledajte VAŽNE MERE u slučaju vanrednih situacija u TUNELU (VIDEO)

U slučaju požara na vozilu, vozač bi, ukoliko je u mogućnosti, trebalo bi da izveze vozilo van tunela na bezbedno mesto

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

29/09/2024 > 14:10

podeli vest:

Edukativna kampanja PUTEVA SRBIJE: Dobro pogledajte VAŽNE MERE u slučaju vanrednih situacija u TUNELU (VIDEO)
Foto: Tanjug printscreen


Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da sprovodi edukativnu kampanju "U tunelu nismo sami", u cilju edukacije vozača za bezbedno ponašanje u tunelima u slučaju vanrednih događaja koji mogu životno ugroziti učesnike u saobraćaju.

JP "Putevi Srbije" ističe da su mere u slučaju vanrednih događaja u tunelu različite u slučaju kvara vozila, odnosno požara u tunelu. U slučaju kvara vozila neophodno je da vozači uključe sva četiri pokazivača pravca, da bezbedno zaustave vozilo u zaustavnoj niši ili što bliže desnoj ivici kolovoza, zatim da isključe motor i ostave ključ u kontakt bravi.

Vozači treba da obuku reflektujući prsluk i izađu iz vozila sa svoje desne strane, da postave sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na propisan način, da telefonom iz SOS niše pozovu pomoć i sačekaju dolazak vozila nadležnih službi.

U slučaju požara na vozilu, vozač bi, ukoliko je u mogućnosti, trebalo bi da izveze vozilo van tunela na bezbedno mesto, a u suprotnom da zaustavi vozilo tako da ne ugrožava bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Vozač je u obavezi da uključi sva četiri pokazivača pravca, zatim da isključi motor i ostavi ključ u kontakt bravi, ali i da obuče reflektujući prsluk i napusti vozilo.

Vozač treba pomogne osobama u svom vozilu da što pre napuste mesto požara. Požar u početnoj fazi treba gasiti aparatom za početno gašenje požara iz vozila ili aparatom koji se nalazi u SOS niši, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti. Potrebno je takođe aktivirati najbliži ručni javljač požara.

Ako vozač ne može da ugasi požar, treba da se odmakne na sigurno rastojanje i sluša uputstva koja se emituju preko razglasa u tunelu. Zatim je potrebno da otpočne evakuaciju iz tunela, da prati smer oznaka puteva evakuacije do najbližeg izlaza, ali i da vodi računa o prolasku vozila hitnih službi.

Foto: Tanjug printscreen

 

Tokom akcije gašenja požara treba pratiti uputstva vatrogasno–spasilačke jedinice. Javno preduzeće "Putevi Srbije" navodi da će nasviti da u kontinuitetu sprovodi aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja i da sistemski deluje na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju.

- Osnovni cilj sprovođenja edukativnih kampanja je podizanje svesti o problemima stradanja u saobraćaju, odnosno skretanje pažnje javnosti na značaj i mogućnosti unapređenja nivoa bezbednosti saobraćaja, kao i smanjenje nivoa stradanja u saobraćaju kroz edukaciju svih učesnika u saobraćaju - navode iz Puteva Srbije.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve medije i stručnu javnost da podrže akciju i uključe se u promociju kampanje kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i sačuvali ljudski životi.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar