Vesti > Srbija

OGLASIO SE POČASNI KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Evo šta se dešava sa našim državljanima!

Kad je reč o građanima Srbije u Izraelu, on je naveo da je uglavnom reč o manjem broju doktoranata na izraelskim institutima

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

01/10/2024 > 20:30

podeli vest:

OGLASIO SE POČASNI KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Evo šta se dešava sa našim državljanima!
Foto: Tanjug/AP Photo


Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je večeras za Tanjug, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa našim državljanima u Izraelu i da im je prosledila uputstva.

- Prema našoj evidenciji, ovde je nekih 2.500 naših državljana, uglavnom rezidenata. Takođe je tu i jedan mali broj onih koji nisu rezidenti. Naša ambasada prosledila je uputstva, dosta je bilo kontakata i prema ambasadi i meni i drago mi je da mogu da kažem da je odnos naših državljana pribran i disciplinovan. To je ono što u ovom momentu spašava živote - naglasio je Nikolić.

Kad je reč o građanima Srbije u Izraelu, on je naveo da je uglavnom reč o manjem broju doktoranata na izraelskim institutima i jednom broju eksperata u oblastima sporta.

Prema njegovim rečima, uputstvo u Izraelu je da svi građani, bez izuzetka, treba da budu u neposrednoj blizini standardnih skloništa i zaštitnih soba.

- Sve restrikcije su zaoštrene - istakao je Nikolić i dodao da, pošto sutra nastupa prvi dan hebrejskog meseca tišrija, počev od večeri Nove godine Roš Hašane, u tom smislu naredbe su u posebnom fokusu, imajući u vidu tradicionalna okupljanja građana.

Nikolić je naveo da je u poslednjih sat i po Iran lansirao više od 200 projektila na Izrael i da su raketni napadi usmereni na severni i centralni deo Izraela, kao i severni deo juga Izraela, odnosno na sva veća urbana središta.

Prema rečima Nikolića, nisu sve rakete oborene i zabeležen je i jedan direktan pogodak u stambeni objekat u Tel Avivu.

On je ocenio da situacija podseća na 14. april i tadašnji napad iranskih dronova na Izrael.

- Ovoga puta je sve to mnogo složenije, unakrsno gledano od drugih faktora, neuporedivo je složenija konstelacija snaga, tenzija je prisutna. Nemoguće je bilo šta planirati večeras i sutra, i ponavljam, praznična atmosfera je narušena - rekao je konzul Nikolić.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar