Vesti > Srbija

Zabranom eksploatacije LITIJUMA Srbija bi samu sebe UNAZADILA

Građani bolje informisani o značaju projekta zahvaljujući odlasku predsednika Vučića u Podrinje, tvrdi Dejan Miletić

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2024 > 11:08

podeli vest:

Zabranom eksploatacije LITIJUMA Srbija bi samu sebe UNAZADILA
Foto: Shutterstock


Direktor Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić izjavio je danas, govoreći o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatisanja litijuma i bora, da bi zabranom iskopavanja litijuma Srbija samu sebe ograničila u napretku i razvoju, što je autodestruktivna politika koja nikada ne treba da dobije mesto u Srbiji.

On je za Tanjug ocenio da nema te većine u Skupštini Srbije koja može da podrži takav Zakon, s obzirom na to da je samo 86 od 250 poslanika podržalo ovaj predlog, što nije ni približno dovoljan broj da se on usvoji.

Foto: printscreen Tanjug

 

-To ne znači da ne treba da budu inicijative te vrste u parlamentu i ne znači da ne treba debatovati, ali vrlo je važno da ta oštrica razgovora bude interesna prema Srbiji i narodu, a ne da bude lična i da bude prosta, poručio je on. Iako smatra da neće biti usvojen nikakav restriktivni zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora, niti da će to biti ozbiljno ramatrano, Miletić kaže da je dobro da se u parlamentu raspravlja o takvim osetljivim temama na konstruktivan i dobro pripremljen način, kako bi i vlast i opozicija čule jedna drugu i aktivno razmišljale o tome šta treba da učinimo kao društvo.

Kako je naveo, Srbija je na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem posebnu pažnju posvetila celom procesu jasnoće i transparentnosti šta se dešava u odnosu na iskopavanje litijuma, kako to sve izgleda, šta sve treba uraditi.

-Ključno je da mi dobro budemo upućeni u sve što se dešava i da vidimo da ako je nešto interes države i naroda, onda je to vrlo važno i treba realizovati, istakao je on i dodao da u odlučivanju o tom pitanju ne smeju da budu presudni lični interesi ili interesi pojedinih grupa.

Miletić je ocenio da su građani bolje informisani o značaju projekta Rio Tinta i da bolje razumeju intencije države, čemu je, smatra on, mnogo doprineo odlazak predsednika Vučića u Podrinje sa predstavnicima Rio Tinta. Dodao je da proces upoznavanja sa svim izazovima i procesima projekta "Jadar" ne treba da stane, već da ga treba intenzivirati. "Ne vidim nijednu dodatnu opasnost koju već nismo čuli. Mislim da su ljudi malo smireniji, obazriviji u kontekstu da ne nasedaju na lake izjave da će to biti katastrofa ili da će biti idealno. I jedno i drugo je nešto što nije lako prihvatljivo našem društvu, ali temeljna argumentacija i približavanje objektivizaciji je važan proces i da na tome težimo", rekao je Miletić.

Ostavite komentar