Vesti > Srbija

SRBIJA PRISTIŽE U POMOĆ BiH! Munjevita akcija MUP-a, srpski SPASIOCI krenuli u borbu (VIDEO)

Srpski timovi će biti upućeni u rejon Jablanice, gde je trenutno i najkritičnije

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 07:42

podeli vest:

SRBIJA PRISTIŽE U POMOĆ BiH! Munjevita akcija MUP-a, srpski SPASIOCI krenuli u borbu  (VIDEO)
Foto: tanjug printskrin


Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros u pet sati spasilačke timove MUP-a u BiH, koji su upućeni po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle poplava koje su pogodile tu zemlju.

Naveo je da u BiH kreće 36 pripadnika Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila. Dačić je istakao da je Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a, svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah ponudio BiH da pomogne u svemu što je neophodno.

Naveo je da specijalistički timovi za spasavanje kreću u BiH po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne BiH u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, a takođe i na osnovu pisma koje je premijer Miloš Vučević uputio organima BiH, gde je još jednom iskazao spremnost Srbije za pomoć.

Dačić je iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu ispratio vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a iz Užica i Valjeva, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja BiH.

- U ovom momentu kreću naši specijalistički timovi, odnosno 36 pripadnika naših Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sedišta Sektora za vanredne situacije - rekao je Dačić.

Naveo je da Javno preduzeće „Srbijavode“ kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH i da je Srbija iskazala spremnost da pomogne za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje. Prema rečima Dačića, srpski timovi će biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gde organi BiH odrede da je najkritičnije u određenom trenutku.

- Još jednom da ponovim, da je Srbija odmah reagovala posle upućivanja poziva od strane BiH, posle svega nekoliko minuta, i kao što vidite, već posle nekoliko sati naše ekipe kreću na put - istakao je Dačić.

On je spasilačkim timovima poželeo da spasu što više mogu ljudskih života i predstave Srbiju na najbolji mogući način.

- Rekao sam svim momcima koji polaze da ovo nije samo misija koja se zasniva na njihovom poslu za koji su se školovali i za koji rade, a to je Sektor za vanredne situacije i spasavanje ljudi, već na neki način jeste i diplomatska misija, odnosno da oni predstavljaju celu Republiku Srbiju na najbolji mogući način - istakao je Dačić.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar