Vesti > Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE čestitao prvom kardinalu u istoriji Srbije

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorijum, biće održana 8. decembra

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/10/2024 > 21:56

podeli vest:

PATRIJARH PORFIRIJE čestitao prvom kardinalu u istoriji Srbije
Foto: TANJUG/INFORMATIVNA SLUŽBA SPC/ DRAGAN S. TANASIJEVIĆ


Patrijarh srpski  Porfirije je uputio je danas čestitku nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu povodom  imenovanja za kardinala, čime će postati prvi kardinal u istoriji Rimokatoličke crkve u Srbiji.

- Lepe vesti se brzo šire i daleko stižu. Tako je danas, ovde u Montreal, gde smo u kanonskoj poseti srpskoj pravoslavnoj zajednici, i do Nas stigla i obradovala Nas vest da je Njegova Svetost Papa Franja najavio da ćete, među drugima, i Vi 8. decemba 2024. godine biti imenovani za kardinala. Vama srdačno čestitamo, a Njegovoj Svetosti blagodarimo na ovoj odluci koja je ocena Vašeg dosadašnjeg delovanja u Rimokatoličkoj Crkvi i kao takva daje značaj Vama lično, ali i našoj otadžbini Srbiji. Još jednom Vam čestitamo i želimo da dugo godina služite svojoj Crkvi u zdravlju i svakom dobru! Na mnogaja i blagaja ljeta - napisao je patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Beogradska nadbiskupija saopštila je ranije danas, nakon što je papa Franja najavio da će imenovati 21 novog kardinala, da će nadbiskup beogradski Ladislav Nemet biti imenovan za prvog kardinala u istoriji Katoličke crkve u Srbiji.

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorijum, biće održana 8. decembra.

BONUS VIDEO:


 

Ostavite komentar