Vesti > Srbija

Sledeće sedmice potpisivanje važnog ENERGETSKOG ugovora sa SAD - Projekat je veoma značajan za Srbiju

Vučić je kazao da je sa Fernandezom razgovarao i o daljem tehničko-tehnološkom unapređenju i napretku Srbije

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/10/2024 > 12:13 >> 12:56

podeli vest:

Sledeće sedmice potpisivanje važnog ENERGETSKOG ugovora sa SAD - Projekat je veoma značajan za Srbiju
Foto: Printscreen TV Pink


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom. 

Nakon sastanka sa Fernandezom predsednik Vučić se obratio javnosti.

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

 

- U sredu će biti potpisan značajan energetski ugovor sa američkom firmom UGTR koji će u budućnosti mnogo značiti za našu zemlju i omogućiti nam da nekoliko godina imamo električnu energiju - kazao je Vučić. 

- Mi ćemo sledeće nedelje potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam ono što je važno i ono zbog čega ćemo moći da, bukvalno, nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu. U sredu će biti potpisivanje tog ugovora - rekao je Vučić.

Zahvalio je Fernandezu na poseti našoj zemlji.

- To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor - rekao je Vučić.

On je istakao da ekonomska i trgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na veliku udaljenost između naših zemalja, značajno napreduje.

- Ona je višestruko uvećana u odnosu na period pre samo nekoliko godina i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i pređe 1,4 milijarde dolara, a prema našoj računici u prvih osam meseci ona je iznosila gotovo 900 miliona evra - rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali na sastanku i o brojnim važnim projektima.

On je rekao da je Fernandez sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem potpisao bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i da je za Srbiju to "jedna od ključnih stavki".

Vučić je kazao da je sa Fernandezom razgovarao i o daljem tehničko-tehnološkom unapređenju i napretku Srbije.

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

- Razgovarali smo i o uvođenju 5G mreže u Srbiji, o tome kako i na koji način da svi naši podaci budu zaštićeni, da građani budu sigurni, a da istovremeno obezbedimo tehnološki napredak kakav postoji u najrazvijenijim zemljama sveta - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa sagovornikom je razgovarao i o korišćenju mineralnih sirovina i o litijumu.

- Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada budemo sagledali sve studije i da verujemo da je moguće da i uz američku pomoć i podršku obezbedimo najviše zaštitu životne sredine, potpuno zaštitu ljudi i da vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon i razvoj naše zemlje - naveo je Vučić.

On je dodao da je za to potrebno da se ispune uslovi i da veruje da je dobio podršku od američke strane.

Vučić je istakao kao važno i dobru saradnju Telekoma i EXIM banke.

- Eksportna i importna banka, već je donela odluku i ide u finansiranje određenih projekata u Telekomu od 50 miliona evra - rekao je Vučić.

On je istakao da očekuje da stopa rasta u Srbiji u ovoj godini bude veća od četiri odsto, uprkos suši koja je pogodila poljoprivredu.

BONUS VIDEO: 

 


 

Ostavite komentar