Vesti > Srbija

Premijer VUČEVIĆ: "63. padobranska" je PONOS SRBIJE! (FOTO+VIDEO)

Premijer je pripadnicima 63. padobranske brigade poručio da čuvaju duh svoje jedinice

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/10/2024 > 15:50

podeli vest:

Premijer VUČEVIĆ:  "63. padobranska" je PONOS SRBIJE! (FOTO+VIDEO)
Foto: www.mod.gov.rs


Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je danas na Vojnoj svečanosti povodom obeležavanja 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade u Nišu da je svaka borba pripadnika te brigade dokaz njihove vojničke časti i nepogolobljive odanosti otadžbini.

- Danas stojim pred vama, pred elitom Vojske Srbije, sa neizmernim divljenjem prema svakome od vas, jer su svaki vaš korak, svaka vaša žrtva, svaki skok, svaka borba dokaz vaše vojničke časti i nepogolobljive odanosti našoj otadžbini - rekao je Vučević, obraćajući se u ime predsednika Srbije i vrhovnog komadanta oružanih snaga države.

Kako je naveo, osam decenija je prošlo od kada je mala grupa hrabrih dobrovoljaca predvođena mladim poručnikom Vranićem prvi put smelo zakuračila u nepoznato.

- Te 1944. godine nadomak Barija postavljeni su temelji na kojima je izgrađena vaša blistava tradicija. Od tada do danas 63. Padobranska brigada je kroz svaku bitku, svaki zadatak, svaki skok i svaku žrtvu stvarala ime koje danas izgovaramo sa ponosom - rekao je Vučević.

Dodao je da je njihov život obuka, izazov, požrtvovanje.

- Kroz najstrožije kriterijume, svojom odanošću i zavetom bratstva dokazujete da ste mnogo više od vojnika - naveo je Vučević.

Predsednik Vlade uručio je Orden komandantu jedinice brigadnom generalu Nenadu Zoniću i tom prilikom je rekao da je Orden podsećanje da je on deo nečega mnogo većeg ali je i podstrek Zoniću da nastavi da opravdava tu čast u budućim zadacima i izazovima.

Obraćajući se najmlađima u stroju, Vučević rekao je da nose beretku koja simbolizuje časnu tradiciju i odgovornost.

- Neka vam ta beretka bude stalnim posticom i da budete dostojni bratstva u koji ste primljeni. Sledite svoje komandire, učite od njih, poštujte njihovo iskustvo i nikada ne zaboravite svetle primere i tradiciju vaše jedinice.  Čvrsto verujem da će elitna 63. padobranska brigada nastaviti da svoje zadatke izvršava u skladu sa najvišim standardima i profesionalizmom - rekao je.

Premijer je pripadnicima 63. padobranske brigade poručio da čuvaju duh svoje jedinice.

Ukazom predsednika države i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića dodeljen je i Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka, a povodom 80 godina postojanja.

Na svečanosti je pročitana čestitka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj navodi da su pripadnici 63. padobranske brigade, baštineći tradiciju dugu osam decenija, kroz istoriju postojanja su ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu.

- Vaša jedinica sa ponosom nosi najviše odličje, koje može dobiti jedna vojna jedinica - Orden narodnog heroja, zahvaljujući borbenom i slobodarskom duhu jedinice, čvrstom i visokom moralu i odlučnosti da se odbrani otadžbina, 1999. godine. U najtežim uslovima za otadžbinu iznedrili ste heroje naše, kojima se dičimo - naveo je Vučić u čestitki.

Prema rečima predsednika, u ovoj godini pripadnici te brigade dokazali su da su pravi rodoljubi, odlikovani su Ordenom belog orla sa mačevima, trećeg stepena za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

- Samo najbolje jedinice Vojske Srbije mogu biti nosioci ovog ordena Republike Srbije. Izuzetno obučeni i disciplinovani, motivisani i nadasve profesionalni ste primer pripadnika elitne jedinice Vojske Srbije, kakva je 63. padobranska brigada. Vi ste sinonim za vojno padobranstvo - napomenuo je Vučić.

Predsednik je istakao da veliko interesovanje mladića i devojaka da budu vojni padobranci i u stroju herojske brigade nije slučajno, jer su rezultati koje postiže ta brigada vidljivi i prepoznatljivi.

- Vi ste dostojni sledbenici svojih prethodnika, a novi naraštaji nastavljači i jaka karika u lancu gotovo vekovne tradicije vojnog padobranstva - naveo je Vučić u čestitki.

Komandant jedinice brigadni general Nenad Zonić rekao je da je angažovanje te jedinice u ratu na najtežim zadacima i miru na realizaciji padobranskih skokova i najsloženijim oblicima obuke formirao nebeski stroj poginulih pripadnika.

Kako je naveo, poginuli pripadnici te brigade žrtvovali su svoj život za jedinicu i voljenu otadžbinu zajedno sa ogromnim strojem veterana i ratnika 63. padobranske brigade.

- Zauvek odani jedinici negujemo jedinstven odnos sa porodicama poginulih i svake godine obeležavajući pomene prenosimo sećanja našim mladim pripadnicima na herojska dela naših žrtava - rekao je general Zonić.

On je dodao da je mnogo uloženo u opremanje jedinice, modernizaciju opreme, nabavku novih sredstava i obuku i školovanje pripadnika i poručio da jedinica nikada u svojoj istoriji nije bila brojnija te da taj broj svakodnevno raste kroz Projekat 5.000 i da je kroz primanja povećan životni standard pripadnika i njihovih porodica.

- Ljubav prema otadžbini, slobodi, hrabrost, čast našeg oružja, neraskidiv kolektiv i jak osećaj pripadnosti kolektivu i ubuduće će biti garant izvršavanja svih zadataka. Zbog toga svi zajedno imamo obavezu da nastavimo tradiciju da gradimo jedinicu vrednu poštovanja ordena narodnih heroja i Svetog Save i da je takvu i bolju predamo narednim generacijama - poručio je general Zonić.

Svečanosti su, pored premijera, prisustvovali i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar