Vesti > Srbija

Pravi VREMENSKI rolerkoster u Srbiji: Ovi dani donose TOTALNE OBRTE!

Bez obzira na moguće promene, do 25. oktobra očekuje stabilnost uz hladne noći i jutra

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

14/10/2024 > 17:20

podeli vest:

Pravi VREMENSKI rolerkoster u Srbiji: Ovi dani donose TOTALNE OBRTE!
Foto: Shutterstock


Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 21. oktobra će biti suvo i stabilno vreme uz sveža jutra i duže sunčane intervale tokom dana naročito u drugoj polovini sedmice, kada će doći do pojačanja jugoistočnog vetra.

Kako najavljuju meteorolozi,  posle 25. oktobra "modeli počinju da ukazuju na promenu", koja bi nas mogla uvesti u tipično kasno-jesenje dane. Do kraja naredne nedelje biće stabilno, a u njenom drugom delu malo hladnije.

Narednih nedelju dana, a verovatno i malo duže, vremenske prilike nad našim delom Evrope biće pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona koji će uslovljavati suvo vreme. Od položaja tog sistema zavisiće i koliko će se nešto hladnije mase sa severoistoka Evrope infiltrirati ka nama. Tako na primer JMA, GFS i CFS modeli oko 19. oktobra vide položaj anticiklona koji bi omogućio manjoj količini suvog i svežijeg vazduha sa severoistoka da dođe do nas, dok ECMWF takvu opciju ne daje.

Bez obzira na moguće promene, do 25. oktobra očekuje stabilnost uz hladne noći i jutra, ponegde i pojavu magle, a na planina preko 1.500 metara nadmorske visine može biti i prizemnog mraza.

Uglavnom sunčani dani

U toku dana će u narednih skoro dve nedelje biti malo do umereno oblačno ili pretežno sunčano i vrlo prijatno uz maksimalne dnevne temperature vazduha, uglavnom od 17 do 23 stepena Celzijusa, na jugu regiona lokalno i oko 26 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U periodu do 18. do 20. oktobra u košavskom delu regiona je moguć pojačan jugoistočni vetar. Oko 21. oktobra proračun ECMWF-a daje signal za postepeno narušavanje anticiklona uz formiranje nekoliko centara visinske ciklonske cirkulacije od kojih bi jedan oko 22. oktobra i nad nama, posebno na zapadu i severu regiona mogao doneti kišu povremeno.

Temperatura u skladu sa kalendarom?

Za razliku od prošle godine kada su temperature u oktobru bile znatno iznad proseka, sada će većinom jutarnje temperature, prema najavi i drugih meteorologa, narednih dana biti od 5 do 10 stepeni, dnevne od 16 do 21 stepen, što je u skladu sa prosečnim temperaturama za kraj prve i početak druge dekade oktobra.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Za treću dekadu oktobra prosečna temperature vazduha je u jutarnjim satima 4-8 stepeni, u toku dana maksimalna temperature je 12-15 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza po danima

U ponedeljak nakon oblačnijeg jutra, tokom dana sunčano, uz novo povećanje oblačnosti prema večeri i noći, ali ne očekuju se padavine. Utorak će do doneti sunčano vreme, a sreda postepeno povećanje oblačnosti. Od četvrtka se očekuje nešto više oblaka, ali biće i sunčanih perioda.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 17 do 23°C, u utorak od 18 do 24°C, a u Beogradu do 20°C. Od srede se očekuje manji pad temperature vazduha, a maksimalna temperatura do kraja sedmice biće uglavnom od 15 do 20°C. Jutra će tokom tog perioda biti relativno hladna i maglovita uz temperature od 1 do 9°C.

Utorak će prolazno doneti jak severozapadni vetar koji će u sredu biti u slabljenju i u skretanju na jugoistočni. Od četvrtka do kraja sedmice u Srbiji će duvati jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, a na jugu Banata i u Podunavlju i do 100 km/h. Košava će biti hladnijeg karaktera, odnosno anticiklonalnog, uz suvo vreme.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Srbija će se tokom tih dana nalaziti pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, ali će on još viši biti istočnije, a nešto niži zapadnije, što će dovesti do izraženog gradijenta i vrlo vetrovitog vremena.

Inače, prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbije je od 14 do 18 stepeni i one će u narednih 10 dana biti uglavnom iznad prosečnih vrednosti.

Kada je reč o padavinama, u narednih desetak dana nema na vidiku da će biti značajnijih i obilnijih padavina i biće uglavnom suvo i to zahvaljujući visokom vazdušnom pritisku i anticiklonu, koji će sprečavati prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema unutar evropskog kopna sa Atlantika.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar