Vesti > Srbija

Ako vam ISTEKNE LIČNA KARTA, rizikujete kaznu od 50.000 dinara, ali i - BLOKADU RAČUNA U BANCI

A ako vam je račun blokiran. pitanje je da li ćete i kako moći da platite tu kaznu

Autor: K1/telegraf.rs

11/07/2022 > 15:50

podeli vest:

Ako vam ISTEKNE LIČNA KARTA, rizikujete kaznu od 50.000 dinara, ali i - BLOKADU RAČUNA U BANCI
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Lična karta se najčešće izdaje i produžuje na 10 godina. Dovoljno dug period da mnogi zaborave kada bi trebalo da produže važenje ovog dokumenta.

Ipak, za one zaboravne postoji i neko ko misli o roku važenja njihovih ličnih karti - a to su uglavnom banke.

Banke koje o isteku važenja lične karte građane obaveštavaju mailom, i blokiraju im račun ako dokument nije produžen, čine to kao meru bezbednosti kako neko ne bi zloupotrebio nečija dokumenta i podigao novac sa računa.

Bukirani skoro svi termini

U policijskoj stanici se u proseku čeka oko sedam dana na izdavanje nove lične karte pošto se preda zahtev za to. Međutim, u Beogradu trenutno nije moguće naći slobodan termin za predaju zahteve u naredne tri nedelje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 
Kazne

Inače, prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu iako je na to dužan. Sankcija u tom slučaju iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakoga ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte.

Sa ličnom kartom u pet država

Podsećanja radi, sa srpskom ličnom kartom ovog leta može se putovati u čak pet država: BiH, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Tursku.

S tim što u Tursku se sa ličnom kartom može putovati jedino avionom jer se kolima prolazi kroz Buharsku čiji carinici traže pasoš.

Ostavite komentar