Vesti > Srbija

Vadite JAKNE, stiže DRASTIČNO ZAHLAĐENJE! Mraz već sledeće sedmice, na snazi UPOZORENJE

Zbog najavljenog mraza na snazi je agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/10/2024 > 08:46

podeli vest:

Vadite JAKNE, stiže DRASTIČNO ZAHLAĐENJE! Mraz već sledeće sedmice, na snazi UPOZORENJE
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski


U Srbiji će danas jutro biti vedro i hladno, a po kotlinama, nizijama i visoravnima ponegde se očekuju magla i slab prizemni mraz, dok će tokom dana biti pretežno sunčano, uz umeren i jak jugoistočni vetar, koji će posle podne oslabiti, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Vremenska prognoza kaže da će najniža temperatura biti od 0 do deset stepeni, a najviša od 16 do 19 stepeni.

Kako najavljuje RHMZ, narednih dana se nastavlja period suvog i stabilnog vremena uz hladna jutra koja će mestimično biti maglovita sa mrazom. 

- U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa udarima olujne jačine, posle podne u slabljenju, dok će u ostalim krajevima duvati slab do umeren vetar promenljivog smera. Najniža temperatura biće od 0 do deset stepeni, a najviša od 16 do 19 stepeni - saopštio je RHMZ.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naredne nedelje mraz

- Što se tiče izgleda za narednih sedam dana, jutra će biti hladna, mestimično i maglovita sa slabim prizemnim mrazom, a početkom naredne sedmice na jugu i jugoistoku Srbije ponegde i sa slabim mrazom na dva metra visine - navodi RHMZ. 

Zbog najavljenog mraza na snazi je agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali i sačuvali useve koji se gaje na otvorenom.

Košava od petka

- Tokom dana, vreme će biti pretežno sunčano sa dnevnim temperaturama u granicama proseka za drugu dekadu oktobra. U većini mesta temperature će se kretati između 16 i 22 stepena Celzijusa. Najtopliji dan očekuje se u utorak, 22. oktobra - saopštio je RHMZ.

Dodaju da će košava ponovo biti u pojačanju od sledećeg petka.

Prijatno jesenje vreme, pa nagla promena

Marko Čubrilo, meteorolog amater ističe da će od danas biti veoma prijatno, jesenje, vreme.

- Vetar uglavnom slab, jugoistočni. Jutra hladna uz minimume od minus 2 do plus 9 stepeni Celzijusa tako da je ponegde moguća pojava slabog, najčešće prizemnog mraza, dok će dnevni maksimumi biti u postepenom porastu i sredinom nedelje bi se trebali kretati od plus 13 do plus 22, a na jugu i do plus 24 stepena Celzijusa - navodi on. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Čubrilo upozorava da se od sledeće subote očekuje postupna promena sinoptičkih uslova koja bi mogla dovesti do pogoršanja vremena i značajnijeg zahlađenja krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

- Oko 26. oktobra se računa na postepeno narušavanje anticiklona uz prolazno naoblačenje, padavine i umereno zahlađenje, dok negde oko 28.10. trenutno stoji signal za pogoršanje i jače zahlađenje te bi sam kraj ovog i početak sledećeg meseca mogao doneti relativno hladno vreme uz padavine, a u zavisnosti od snage zahlađenja planine regiona bi mogle dobiti i konkretniji jesenji sneg - ocenio je.

Temperature ispod proseka u novembru

- Početkom sledećeg meseca uz povremene padavine donelo i osetnije zahlađenje ali sam tip te promene, intenzitet padavina i zahlađenja još ne može utvrditi. Prema trenutno dostupnim podacima novembar bi započeli sa temperaturama malo ispod proseka uz padavine povremeno - zaključio je Čubrilo.

Sneg i minus 11 stepeni

Prema prognozi prof. dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, predstojeća zima biće najhladnija i sa najviše snega u poslednjih 10 godina, podsećajući na zime od pre nekoliko decenija. 

Kako je ranije naveo prof. Valjarević za Blic, posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara.

On je najavio da će u narednom periodu uraditi detaljnije prognozu za Vojvodinu i predele iznad 800 metara nadmorske visine, ali već sada očekuje da zimski planinski centar Zlatibor ima 30 dana snega, a Kopaonik 45.

- Neće biti zima kao što je bila 60-tih i 70-tih godina, ali ličiće na zimu iz 2013. Biće hladnije nego što je bilo poslednjih devet godina. Čak i u novembru ćemo imati tri do četiri dana sa natprosečnim temperaturama, ali to će biti mnogo kraće nego prošle zime po našem modelu – rekao je ranije prof. dr Valjarević. 

Prema njegovim rečima, dnevne temperature u Beogradu će tokom zime, sredinom januara i polovinom februara biti minus 10-11 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar

Speedo

Meteorolozi pojma nemaju.. vreme se precizno moze predvideti za najvise 3 dana, dugorocna prognoza je mastanje meteorologa diletanata.. zima ce biti kao i svake godine..

20.10.2024 11:52