Vesti > Srbija

Kako stati na put VRŠNJAČKOM NASILJU? Škole u strahu da će biti optužene za propust, a roditelji...?

Darko Eger je pojasnio da same brojke sa platforme "Čuvam te" ne otkrivaju celokupnu sliku.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

23/10/2024 > 12:04

podeli vest:

Kako stati na put VRŠNJAČKOM NASILJU? Škole u strahu da će biti optužene za propust, a roditelji...?
Darko Eger, Đuro Kostić i Biljana Lajović u Uranku - Foto: K1 televizija


Na platformi "Čuvam te", koja prati prijave nasilja u školama i šire, od maja prošle godine zabeleženo je čak tri i po hiljade slučajeva, od kojih preko dve hiljade prijava nasilničkog ponašanja u školama. Ovaj trend ukazuje na ozbiljan porast brutalnog ponašanja među maloletnicima, a postavlja se pitanje – zašto su deca postala surovija nego ikad?

Jedan od najčešće pominjanih uzroka jesu društvene mreže, koje imaju sve veći uticaj na živote mladih, ali kako su one postale neizostavni deo obrazovno-vaspitnog sistema? 

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, sa stručnjacima psihologom Biljanom Lajović, Darkom Egerom, predsednikom Aktiva novobeogradskih škola, i Đurom Kostićem, direktorom škole "Ljuba Nenadović", diskutovano je o uzrocima i potencijalnim rešenjima za zaustavljanje ovog negativnog trenda.

Darko Eger je pojasnio da same brojke sa platforme "Čuvam te" ne otkrivaju celokupnu sliku.

Foto: K1 televizija

 

„Direktori su dužni da evidentiraju svaki slučaj nasilja, čak i one na prvom i drugom nivou. Iako je važno beležiti sve, potrebno je pažljivo analizirati podatke kako bismo razumeli šta zapravo stoji iza brojeva“, naglasio je Eger.

Biljana Lajović ističe da je problem u nedostatku jasnog i doslednog reagovanja.

„Moramo od prvog trenutka reagovati, čak i kada se radi o sitnim prekršajima, kao što je kašnjenje na čas ili nedonošenje školskog pribora. Ako se na te male signale ne reaguje, oni mogu dovesti do ozbiljnijih incidenata“, objasnila je Lajović.

Đuro Kostić dodaje da školski sistem često izbegava javno iznošenje problema kako ne bi snosio nepravednu krivicu.

„Škola je sada obavezna da se obrati ministarstvu, koje je zaduženo za komunikaciju sa javnošću. Ranije su škole imale više slobode, ali sada su pod većim pritiskom i strahom da će biti okrivljene za svaki propust,“ rekao je Kostić.

Foto: K1 televizija

 

U emisiji je objašnjeno da se nasilje među decom često odvija van škole, ali da su društvene mreže glavni kanal kroz koji nasilje eskalira.

„Deca provode noći na društvenim mrežama, gde sukobi često počinju, a ujutru dolaze u školu već spremna za fizički obračun. To je rezultat moderne komunikacije“, rekao je Eger.

Slučajevi nasilja, kao što je nedavni incident u Prokuplju, gde su se dva učenika potukla, često završavaju krivičnim prijavama. Ipak, Eger ističe da čak i kada učenik napusti školu, disciplinski postupak ga prati, kako bi se izbegli slični incidenti u budućnosti.

Lajović ističe da roditelji i  zajednica moraju raditi zajedno kako bi sprečili nasilje među mladima, uz pojačan vaspitni rad i brže reagovanje na prve znakove neprimerenog ponašanja.

Foto: K1 televizija

 

"Roditelji moraju biti prvi saveznici škole i razumeti da, osim retkih izuzetaka, niko neće doneti odluke koje nisu u interesu deteta. Zajednički treba da pronađu rešenje, a pojačan vaspitni rad je obavezna mera," objašnjava. 

Takođe, dodaje da je teško uvek predvideti kako će se dete razvijati.Da li možemo znati kakav će desetogodišnjak biti sa trinaest godina?

“Nekada da, nekada ne. Zavisi od okolnosti. Prilikom testiranja se ponekad uoče elementi disfunkcionalne porodice ili dete već u prvom razredu pokazuje da ne poštuje pravila. Roditelji moraju poznavati svoje dete i aktivno se baviti njime" – objasnila je.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar