Ne, ne, ne... Noć veštica NIJE AMERIČKI PRAZNIK - evo kako je ZAISTA NASTAO i šta ustvari znači HALLOWEEN
Istorija ovog paganskog prazmika mnogo je neobičnija nego što se čini na prvi pogled
31.10.2022
MozaikIšlo je daleko sporije, dug je to proces, ali je rakija bila kristalno čista
podeli vest:
Ne zna se pouzdano kada su Srbi počeli da peku rakiju, ali se sigurno zna da nema kuće na selu koja u svom podrumu nema bar jedno bure rakije.
Uz čašicu ovog napitka slavi se i peva i možda smo jedini narod koji od rakije pravi čaj i to poznati „Šumadijski“.
Rakija se pravi od različitih voćnih vrsta a posle pečenja potrebno je da „odleži“ u buretu.
Istorija ovog paganskog prazmika mnogo je neobičnija nego što se čini na prvi pogled
31.10.2022
MozaikMosoti je naveo da je svetska populacija porasla sa sedam na osam milijardi za svega 12 godina
31.10.2022
SrbijaDragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole kaže da rakiju peče na stari tradicionalni način, kako se to radilo više od sto godina unazad u njegovoj porodici.
- Posle sakupljanja voća i stavljanja u kace kreće fermentacija tj. vrenje kljuka. Neposredno po završetku fermentacije pristupam pečenju rakije. Pečenje rakije od šljive izvodim na taj način što prvo pečem meku ili blagu rakiju. Tada se iz kljuka izvlači maksimum alkohola koliko je moguće, sledeći korak je prepek, odnosno vađenje srca rakije. U kazan se sipa meka rakija uz dodavanje 20 odsto hladne bunarske vode - kaže on.
Foto: RINA
Prema njegovim rečima, odvaja se oko dva litra kad prvo poteče rakija i to se prosipa, zatim se peče do momenta kada iz kazana počne da teče rakija slabija od 40 stepeni.
- To što se dobije je srce rakije. Dobijena količina se sipa u hrastovo bure da odleži oko šest meseci. Posle toga se pristupa skidanju stepenaže, dodavanjem destilovane vode. Kad se postigne željena stepenaža, najčešće oko 50 stepeni, rakija se ostavlja da odleži minimum šest meseci - rekao je Jovanović za RINU.
Foto: RINA
I upravo u ovom selu gde je nekada živeo Karađorđe, i danas se sećaju kako se nekada rakija cedila. Naime, za vreme dok rakija odležava, u buretu se stvaraju čestice koje je zamućuju, a tako zamućena rakija, nećete verovati, cedila se kroz šajkaču.
- Odvajkada se šajkača u šumadijskim selima koristila da se kroz nju procedi rakija, bila je svima dostupna a od pogodnog je materijala. Išlo je daleko sporije, dug je to proces. Ali rakija je bila kristalno čista, čak je kroz proces skinuta i suvišna boja od bureta. Rakija se sipa u šajkaču, a zatim kroz platno i u sud. U današnje vreme se koristi višeslojna gaza, tako ode sva nečistoća i dobije se bistrina i karakteristična žuta boja, kao plod dunje - objašnjava Dragan Jovanović.
Može da se pojavi i kod dece i kod starijih osoba, nema pravila, kaže dr Majcan
31.10.2022
SrbijaPozvali smo Beogradske elektrane da prijavimo problem sa grejanjem, evo kako smo prošli...
01.11.2022
SrbijaŠajkača se pravi od čoje, mekog i debelog sukna od valjane vune za izradu odeće. Nosi se i leti i zimi jer drži konstantnu temperaturu glave. Ovakva svojstva kape bila su glavni razlog da je Srpska vojska uvede u sastavni deo uniforme vojnika propisom iz 1870. godine.
Smatra se da je nakon Prvog svetskog rata, odnosno u vreme Kraljevine Jugoslavije postala uz brič pantalone i koporan sastavni deo novog narodnog odevanja. Masovno je nošena kod seoskog stanovništva sve do 1970-ih, a sada se nosi uglavnom samo kao deo narodne nošnje.
Molimo potrošače da imaju razumevanja, ekipe su na terenu i otklanjaju kvarove, kažu u ovom preduzeću
01.11.2022
SrbijaDobri uslovi klime, puno truda i rada garant su za dobar rod, pa je zato ivanjički krompir najkvalitetniji na tržištu
30.10.2022
SrbijaMeštanin Gornje Ježevice godinama leči bolesne, a za to su mu potrebni samo limeni tanjir, šoljica i izvorska voda
30.10.2022
SrbijaOn je posavetovao vozače da uprkos Miholjskom letu na svoja vozila stave zimske gume
30.10.2022
Srbija
Ostavite komentar