Vesti > Srbija

LEDENA TIŠINA - Patrijarh Porfirije otvorio izložbu o 80 godina od Novosadske racije

Pre 80 godina Srbi, Jevreji i Romi su bili žrtve mađarskih vlasti na području tada okupirane Bačke

Izvor: K1info/Tanjug

01/11/2022 > 22:36

podeli vest:

LEDENA TIŠINA - Patrijarh Porfirije otvorio izložbu o 80 godina od Novosadske racije
Foto: printscreen tanjug


Bez sećanja na nevino postradale žrtve svoga naroda nije moguće poznavati sebe, a samim tim ni graditi odnose među nama ni zajednicu sa bilo kojim drugim narodom, ma koliko mi trošili milozvučne reči o demokratiji i međusobnom razumevanju, rekao je večeras patrijarh srpski Porfirije otvarajući izložbu „Pogrom u Bačkoj - 80 godina od Novosadske racije".

Istakao je da dugo nije bilo obeležavanja sećanja na žrtve novosadske racije i da je prvo bilo tek 1967. godine te da je sam termin racija zapravo eufemizam skovan u ideoloskoj kuhinji tadašnjeg režima da bi se sakrilo da se radi o stravičnom pogromu.

Žrtve svog naroda, prema njegovim rečima, ne smemo zaboraviit, jer znajući njih poznajemo sebe.

Patrijarh je ispričao da je tema racije i njegova lična tema i da ga ona prati od prvih dana života.

Foto: printscreen tanjug

 

- Tema racije je uobličila i formirala i mene, mnogo više nesvesno nego svesno, od ljudi koji su živeli u Čurugu, kojima sam od detinjstva bio okružen. Nije bilo skoro nijedne kuće u Čurugu u kojoj neko nije stradao te surove hladne zime, božićnih dana 1942. godine - ispričao je.

 

 

Episkop bački Irinej je istakao da kada negujemo kulturu sećanja to nikada ne činimo jednostrano.

- Znamo ko su bili žrtve, a ko dželati, ali u isto vreme znamo i za one pojedince iz mađarskog naroda koji su osvetlali obraz i spasli dušu toga naroda upravo u to isto strašno vreme. U Kovilju su Mađari stali u zaštitu svojih suseda i prijatelja Srba, kao što su u Kaću učinili lokalni Nemci - rekao je on.

Ukazao je da nažalost u nekim mestima kao što je Čurug, rodno mesto patrijarha Porfirija, nije bilo tako već je tamo učinjen strašan pogrom nad svima od dece do staraca i za dan-dva iskorenjena je trećina sela ako ne i više.

Izložbu je organizovao Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa arhivom Grada Novog Sada, a otvorena je u Konaku Kneginje Ljubice u Beogradu i trajaće do 13. novembra.

Otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Ove godine navršava se 80 godina od kada su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve mađarskih vlasti na području tada okupirane Bačke.

 

 

 

Ostavite komentar