Vesti > Srbija

VLADA uz naše sunarodnike sa KOSMETA: Srbi stali u ODBRANU međunarodnog PRAVA

Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, oni su bili tolerantni, jer žele mir i veruju u vladavinu prava

Izvor: K1info/Tanjug

05/11/2022 > 17:48

podeli vest:

VLADA uz naše sunarodnike sa KOSMETA: Srbi stali u ODBRANU međunarodnog PRAVA
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Ana Brnabić je poručila da Vlada Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji, koji jedino želi da se potpisani sporazumi primene.

Ona je u saopštenju istakla da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

- Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina - pre svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije - rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što veruju u vladavinu prava.

- Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, retki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo proterivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, saterani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak - istakla je premijerka.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Branabićeva je ponovila da oni jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.

Podrška Jevtića

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pružio je punu podršku Srbima na severu KiM koji su odlučili da napuste prištinske institucije.

- Puna podrška našoj braći sa severa! Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe, ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija - napisao je Jevtić na Twitter-u.

Posvećeni politici mira

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić informisao je ministra spoljnih poslova Republike Maldivi Abdula Šahida o teroru sa kojim se suočava srpski narod na KiM i naglasio da Srbija ostaje posvećena politici mira i stabilnosti, saopšteno je iz parlamenta.

Orlić je tokom razgovora sa zvaničnikom sa Maldiva skrenuo pažnju na to da je Srbija upozoravala da flagrantno kršenje međunarodnog javnog prava, rušenje vrednosti na kojima počivaju UN i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na KiM predstavljaju opasan presedan.

- Danas se vidi da smo bili u pravu. Srpski narod na KiM se nalazi u teškoj situaciji i ima podršku svih institucija naše države. Osim najtežih pretnji po imonivinu Srba na KiM, tokom prethodnih dvadeset godina zabaleženo je i blizu 10.000 fizičkih napada na Srbe koji su bili etnički motivisani - rekao je predsednik Narodne skupštine.

 

 

Ostavite komentar