Vesti > Svet

Napeto u Meksiku posle HAPŠENJA sina narko BOSA El Čapa, trojica BEZBEDNJAKA već PLATILA GLAVOM

Razbesneli pripadnici bandi su postavili ulične blokade, palili vozila i napali lokalni aerodrom

Izvor: K1info/Tanjug

06/01/2023 > 08:27

podeli vest:

Napeto u Meksiku posle HAPŠENJA sina narko BOSA El Čapa, trojica BEZBEDNJAKA već PLATILA GLAVOM
Foto: Tanjug/AP


U meksčkoj državi Sinaloa ubijena su trojica pripadnika snaga bezbednosti posle hapšenja sina nadaleko poznatog narko bosa El Čapa.

Ovidio Guzman-Lopez, koji je za sebe rekao da je naslednik na mestu vođe očevog kartela, uhapšen je u gradu Kuliakanu i prebačen u Meksiko siti. Razbesneli pripadnici bandi su postavili ulične blokade, palili vozila i napali lokalni aerodrom, i tom prilikom su dva aviona pogođena iz vatrenog oružja, jedan neposredno pred poletanje.

Više od 100 letova je otkazano na tri aerodroma u Sinaloi. Državni guverner je rekao juče da je 18 ljudi primljeno u bolnicu. Guzman-Lopez, poznat po nadimku Miš, optužen je da je vodio frakciju ozloglašenog narko kartela Sinaloa, izjavio je ministar odbrane Luis Kresenisio Sandoval.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da sledeće nedelje poseti Meksiko tokom samita lidera Severne Amerike. Navodno će stići u nedelju, dan ranije nego što se očekivalo, prema objavi na Twitter-u ministra spoljnih poslova Meksika Marsela Ebrarda. Nije poznat razlog zašto Bajden dolazi ranije.

Savezne oružane snage od četvrtak ujutru izvode operaciju u Kulijakanu, potvrdio je ranije na Twitter-u gradonačelnik Ruben Roča Moja. Postoje blokade u različitim delovima grada i on je pozvao građane da ostanu kod kuće. Mnoge prodavnice su opljačkane.

Njegov otac Hoakin Guzman zvani El Čapo služi doživotnu robiju u SAD pošto je proglašen krivim 2019. godine za trgovinu drogom i pranje novca. Njegovo suđenje otkrilo je neke brutalne detalje o tome kako funkcioniše narko kartel u Meksiku.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako zapaljeni autobusi blokiraju puteve u Kulijakanu.

Guzman Lopez, optužen je da je predvodio frakciju ozloglašenog kartela svog oca Sinaloa, rekao je ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval. To je jedna od najvećih organizacija za trgovinu drogom na svetu.

Foto: Tanjug/AP

Guzman Lopez

Američki Stejt department kaže da on i njegov brat Hoakin trenutno nadgledaju otprilike jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći otprilike 1.300-2.200 kg droge mesečno.

Radi bezvednosti danas će sve škole biti zatvorene u Sinaloi.

 

 

 

 

Ostavite komentar