Vesti > Svet

Još jedan DEO UKRAJINE hoće da bude RUSIJA, sledi referendum u Zaporoškoj oblasti

Potpisan dekret kojim je dat nalog Centralnoj izbornoj komisiji za početak priprema za referendum o ujedinjenju sa Rusijom

Autor: sputnikportal.rs

08/08/2022 > 16:19

podeli vest:

Još jedan DEO UKRAJINE hoće da bude RUSIJA, sledi referendum u Zaporoškoj oblasti
Foto: Tanjug/AP


Još jedan deo Ukrajine uz reku Dnjepar - Zaporoška oblast, doneo je odluku o održavanju referenduma, na kojem će se stanovnici tog regiona izjasniti o prisajedinjenju Rusiji.

Načelnik Zaporoške oblasti Evgenije Belicki potpisao je dekret o referendumu kojim se stanovnicima pozivaju da se izjasne da li žele da se pridruže Rusiji. - Potpisujem nalog Centralnoj izbornoj komisiji za početak priprema za referendum o ujedinjenju Zaporoške oblasti sa Rusijom - poručio je Belicki na forumu "Zajedno sa Rusijom", prenosi ruska agencija TASS.

Odluka vojno-civilne uprave o održavanju referenduma izazvala je aplauz prisutnih na forumu, a na kraju dogadjaja intonirana je himna Rusije, navodi ruska agencija.

Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta "Zajedno sa Rusijom" koji se održava u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, na kojem učestvuje više od 700 delegata iz cele oblasti.

Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov. - Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrednost, objavljujemo nameru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno - navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio da će svi pregovori sa Rusijom biti zauvek prekinuti ako se u Donbasu i južnim oblastima - Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti - održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je to želja stanovnika regiona, a ne Moskve, i da ne razume zašto se Zelenski obraća ruskom rukovodstvu. - Neka se obrati svojim građanima. Zašto među njima ima mnogo onih koji ne žele da žive u njegovoj zemlji? - zapitao je portparol Kremlja.

 

Ostavite komentar