Vesti > Svet

Papa FRANJA posredno brani papu Jovana PAVLA II

Vatikanski promoter pravde Alesandro Didi najavio da otvara novu istragu o slučaju nestanka 15-godišnje Emanuele Orlandi pre 40 godina

Izvor: K1info/Tanjug

16/04/2023 > 21:28

podeli vest:

Papa FRANJA posredno brani papu Jovana PAVLA II
Foto: Tanjug/AP


Papa Franja je posredno branio svog prethodnika, Jovana Pavla II, koji je, prema pojedinim tvrdnjama, navodno bio umešan u nestanak 15-godišnje Emanuele Orlandi pre 40 godina. Papa Franja je rekao da je Jovan Pavle II bio meta uvredljivih i neosnovanih zaključaka prethodnih nekoliko dana.

Vatikanski promoter pravde Alesandro Didi najavio da otvara novu istragu o slučaju nestanka Orlandijeve, delimično kao odgovor na zahteve članova njene porodice.

Didi je naveo da papa Franja ima snažnu želju da istina izađe na videlo, bez ikakvih rezervi.

Ranije ove nedelje, Emanuelin brat, Pietro Orlandi, posle sastanka sa vatikanskim tužiocima, pojavio se u programu italijanske televizije.

Slučaj nestale Emanuele Orlandi

Pre gotovo četiri decenije nestala je 15-godišnja Emanuela. Njena porodica je živela u Vatikanu, a otac je radio za Vatikansku banku.

Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine, kada se vraćala kući sa časa flaute u Rimu.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je ona nestala. Jedna od njih je da ju je otela banda kako bi ucenila Vatikan da pusti Mehmeta Ali Agdžu, koji je 1981. zatvoren posle pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II.

Druga teorija bila je da je Emanuela odvedena u London, gde je godinama živela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove je finansirao Vatikan. 

Još neke teorije povezuju Emanuelin nestanak sa finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seks-lancem koji vodi vatikanska policija i rimskim kriminalnim podzemljem.

On je za vreme trajanja programa pustio audio snimak koji sadrži izjavu navodnog mafijaša, koji optužuje bivšeg pontifeksa da je napustio Vatikan tokom noći u društvu dvojice poljskih monsinjora u potrazi za mladim devojkama, odnosno ''potencijalnim žrtvama''.

Njegove tvrdnje su naširoko osuđivane, a zvaničnici Vatikana su istakli da nikada nisu pruženi nikakvi dokazi ili svedočanstva koja podržavaju takve optužbe.

 

 

Ostavite komentar