Vesti > Svet

Kanda je malo PRETERAO: OTAC između 500 i 600 DECE dobio ZABRANU da DONIRA spermu

Sud mu je naložio da piše svim klinikama i zatraži da unište sve uzorke njegove semene tečnosti ukoliko ih imaju u zalihama

Izvor: K1info/Tanjug

28/04/2023 > 20:55

podeli vest:

Kanda je malo PRETERAO: OTAC između 500 i 600 DECE dobio ZABRANU da DONIRA spermu
Foto: Unsplash.com


Holandski sud naredio je muškarcu, koji je posredno postao otac između 500 i 600 dece širom sveta, da prestane da donira spermu.

Kako je sud saopštio, u pitanju je 41-godišnji Holanđanin, za koga je holandski Telegraf naveo da se zove Džonatan Mejer. Njemu je zabranjeno da klinikama donira spermu.

Ukoliko prekrši naređenje suda, mogao bi da bude kažnjen sa 100.000 evra po jednom prekršaju. Sud mu je, takođe, naredio da piše svim klinikama i zatraži od njih da unište sve uzorke njegove semene tečnosti ukoliko ih imaju u zalihama, osim u slučajevima gde roditelji već imaju decu koja potiče od njega.

Odluka suda došla je posle civilne tužbe koju je pokrenula fondacija koja predstavlja interese donora za decu i holandskih roditelja, koji su koristili Mejera kao donora. Oni su naveli da je Mejer prekršio pravo na privatan život njihove dece, jer sada postoji opasnost da dođe do slučajnog incesta.

Mejerove masovne donacije došle su u žižu javnosti 2017. godine i tada mu je zabranjeno da daje svoje uzorke holandskim klinikama za oplodnju, gde je već bio otac više od 100 dece.

Prema navodima fondacije, on je donirao svoju spermu u najmanje 13 klinika u Holandiji i inostranstvu. Smernice kažu da jedna osoba može donirati spermu za do 25 potomaka ili za 12 porodica kako bi se sprečilo da dođe do incesta i zaštitilo mentalno zdravlje dece donatora.

Foto: Pixabay.com

 

- Da sam znala da je već imao više od sto dece, nikada ne bih izabrala ovog donatora. Kada razmišljam o posledicama koje ovo može da ima po moje dete, osećam mučninu i nesigurnost povodom njegove budućnosti - rekla je u saopštenju majka koja je tada pokrenula postupak protiv donatora i dodala da je "izlazak na sud jedini način da zaštiti svoje dete, prenosi Euronews.

Međutim, on je sa time nastavio i u inostranstvu, uključujući i danski Cryos, koji radi širom sveta.

On je nastavio da se nudi kao donor na sajtovima na kojima roditelji traže donora, a ponekad je koristio lažno ime.

 

 



 

Ostavite komentar