Vesti > Svet

ŽIVEO BARTER aranžman - Talibani žele od Rusije gas i GORIVO, a platiće suvim GROŽĐEM

Ministar industrije i trgovine Avganistana Nuridin Azizi dao je predlog razmene dobara sa Rusijom

Autor: Klix.ba

20/08/2022 > 12:42

podeli vest:

ŽIVEO BARTER aranžman - Talibani žele od Rusije gas i GORIVO, a platiće suvim GROŽĐEM
Foto: Unsplash.com


Avganistan razmatra mogućnost kupovine naftnih derivata i robe od Rusije putem direktne razmene. Zauzvrat, Avganistan bi izvozio minerale, suvo grožđe i biljke za lekove u Rusiju.

O tom predlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Avganistana Nuridin Azizi. Avganistanom od leta 2021. godine upravljaju talibani, ali njihova vlast nije priznata ni od jedne svetske države.

- Naš prioritet je uvoz te ruske robe na bazi razmene. Ako operacije prema ovom planu ne uspeju, onda možemo koristiti finansijske transakcije. Nema nikakvih problema s tim pitanjem. Što se tiče Avganistana, nema ograničenja od strane SAD ili EU na isporuke takvih sirovina, Avganistan može platiti tu robu novcem - rekao je Azizi.

Prema njegovim rečima, Avganistan ima želju da iz Rusije do kraja godine uveze milion tona gasa i milion tona dizela. U zamenu, Azizi je rekao da bi oni mogli ponuditi i minerale.

- Osim toga, imamo, na primer sušeno voće, suvo grožđe i lekovito bilje. Avganistan je kroz istoriju isporučivao velike količine grožđa Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primer, cene lekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusiji su potrebne takve sirovine za lekove. I možemo ih koristiti u razmeni - predstavio je talibanski političar svoje zamisli.

Delegacija avganistanskog ministarstva industrije i trgovine boravi u Rusiji do 14. augusta, iako Rusija zvanično talibane smatra terorističkom organizacijom.

Foto: Unsplash.com

 

 

Ostavite komentar